Verdidebatt

Jesus utdannelse

Noe alle, i følge evangeliene, var enige om, var at Jesus kjente de hellige skriftene svært godt. Han ble tiltalt som «Rabbi», som betyr «Mester».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Israelittene drev utstrakt handelsvirksomhet utenfor Middelhavs-området allerede tusen år før Kristus!

Her støter vi på et gedigent problem, for utdannelsen til Rabbi var både langvarig, krevende, dyrt og besværlig.

Skolegangen begynte i barndommen og varte mellom tjue og tretti år, og først når denne læretiden var over, hadde man rett til å kalle seg Rabbi.

Det jødiske samfunn var et av de første som hadde en skriftlærd overklasse med et høyt utdannelsesnivå.

Men ingenting tyder på at Jesus hører til denne lovkyndige standen.

Tvert i mot, vi hører gang etter gang at han var i sterk opposisjon mot både de skriftlærde og farieseerne.

Og hvor i all verden kunne den fattige gutten fra Nasaret ha skaffet seg denne utdannelsen?

At Jesus fikk god utdannelse i Cornwall i England er ikke usannsynlig. Det er mye som tyder på at Han var med sin "onkel," Josef av Arimatea til England. De 18 ukjente årene til Jesus tilbrakte Han nok her, med å studere det gamle testamentet og andre skrifter, samt mye annet..Kanskje Han til og med arbeidet i Tinn-gruvene i Cornwall, det er ikke umulig. Han måtte jo arbeide for føden Han også...

Druidesamfunnene i England på Jesu tid var på ingen måte primitive. Tvert imot var det en meget høytstående kultur. De hadde universiteter med opptil flere tusen studenter, og det ble undervist i matematikk, musikk, poesi, filosofi, naturvitenskap religion etc.  Det førkristne England hadde derfor en høyt utviklet kultur under druidene. Det var ikke primitive, ville mennesker som befolket England på den tiden, slik vi ofte lærer. Det var druidereligionen - til tross for hedenske skikker som etter hvert hadde sneket seg inn - som forberedte England for det kristne budskap i aposteltiden. Mange druideprester ble senere prester i den kristne menighet. Selvfølgelig ble ikke alle og enhver av druidene kristne. Selv etter at kristendommen ble nasjonalreligion i England, fortsatte druidismen i flere århundrer.Druidismen var en ytterst tolerant og fredelig religion. Ingen steder finner man beretninger om druider som forfulgte andre for deres tros skyld. Her fant apostlene et fristed fra romernes og jødenes forfølgelser.

Det er mengder av tradisjoner og minnesmerker i det sydvestlige England som er relatert til Josef av Arimatea, og det er en rekke kirkefedre og historikere som bekrefter at Josef ankom England med et følge, at de fikk «12 Hides» med grunn av prins Arviragus etc. Hva er så fantastisk og urimelig med det i historikernes øyne? Er det fordi de har et horn i siden til alt som smaker av kristendom?

Dersom vi leser «mellom linjene» så drog Jesus i løpet av sin oppvekst bort fra sitt hjemsted Nasaret, før han som trettiåring kom tilbake som selvutnevnt Guds Sønn. Men det var Gud selv som først sa det til Han. Gud Fader sa mye annet også til Jesus leser vi, og Jesus gjorde ikke noe av de viktige tingene før Faderen sa det til Han. Men selv Jesus måtte gjennom en utdannelse for å bli den Han ble...Men Jesus var nok også et natur-talent, Han utmerket seg allerede i 12 års alderen kan vi lese, Han vokste i visdom...

Folket i Nasaret ble slått av undring over hans kunnskap. Men de stilte seg kritisk til hans påstand om at han var Guds Sønn og de «tok anstøt av ham». De sa, ifølge Matteus 13: 55-56: «Er han ikke tømmermannens sønn? Heter ikke hans mor Maria, og hans brødre Jakob og Josef og Simon og Judas? Og hans søstre, er de ikke alle her hos oss? Hvor har han vel alt dette fra?».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt