Verdidebatt

Behov for en forklaring

Hvorfor er disse ord kommet inn i vår nye salmebok?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Gud sier:
Jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud som straffer barn i tredje og fjerde ledd for fedrenes synd når de hater meg, men viser trofast kjærlighet i tusen slektsledd mot dem som elsker meg og holder mine bud"

Ordene står der på side 1267 i den nye salmeboken! 
Ordene ble tilbakevist allerede av profeten Esekiel 18:1-3: "Herrens ord kom til meg:  Hvordan kan dere bruke dette ordtaket i Israels land: «Fedrene spiser sure druer, og barna får dårlige tenner.» Så sant jeg lever, sier Herren Gud: Dere får ikke bruke dette ordtaket mer i Israel."

Er det fordi de står som ord av Martin Luther, at en del "filtermekanismer" er utkoplet, i omgang med gamle skrivelser om særdeles utgåtte gudsbilder?

Dette er fra Den lille katekisme i salmeboken, som begynner på side 1265, som har fått noen forord jeg gjengir første del av: "Det kan ofte være behov for en kortfattet fremstilling av den kristne tro., både for å få kjennskap til innholdet i troen , og for å kunne praktisere den. I den lutherske kirke har "Den lille katekisme" vært en slik viktig sammenfatning av hva troen innebærer"

I mellom de innledende ord, her øverst, som står med overskrift i katekismen; "HVOR VIKTIG ER DET Å HOLDE BUDENE?", finner vi de 10 bud med forklaringer på disse. Alle, utenom det 10. bud, forklares først med med at vi skal frykte Gud. Det står "elske" også men det er visst frykten som må nevnes først! "Ærefrykt", forklart med "dyp respekt", synes jeg er et bedre ord for vårt forhold til Gud, men som Martin Luther ikke fant, og som de ukritiske etterskrivere heller ikke ser ut til å ha hatt behov for å finne!

Bud-delen av katekismen avsluttes med noen Jesus-ord som skal være om summen av budene - men med de innledende ord her som bryter totalt med det gudsbilde Jesus bringer med seg, blir dette mer enn vanskelig å forholde seg til.

På side 4 i salmeboken står det: "Spørsmål om innholdet i boka kan rettes til Kirkerådet,"

Jeg tror at flere enn meg kan være interessert i et svar fra Kirkerådet på mitt innledende spørsmål: Hvorfor er disse ord kommet inn i vår nye salmebok?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt