Verdidebatt

Norge trenger tiltak mot jødehatet.

I kjølvannet av de siste terroraksjonene i flere europeiske land er utsagnene om situasjonen til eget land mange og forskjellige fra egne politikere .

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle fordømmer med rette det som har skjedd av terroraksjoner mot ytringsfriheten og de aksjoner som er rettet mot jødene, men det snakkes lite om konkrete tiltak mot de utfordringene vi  nå har fått i eget land. Bevæpnet politi, bedre vakthold rundt den jødiske synagogen og et overvåkingspoliti som jobber forebyggende inn mot radikal islamisme er gode tiltak, men dette kan ikke løse problemene alene. Statsminister Erna Solberg sa under sitt besøk i den jødiske syngagogen mandag «at vi må bekjempe holdningene som gjør at hver tiende nordmann utrykker antisemittisme».  Disse tallene bygger hun på Hl undersøkelsen som ble gjennomført for noen år siden. Tallene og resultatet fra denne undersøkelsen bør være obligatorisk lesestoff for alle nordmenn som ønsker å få med seg hva som rører seg i det norske samfunnet.

I rapporten fremgår det at én av fem nordmenn støtter påstanden om at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Én av fire nordmenn mener det er riktig at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre». Nesten 40 pst. av de spurte likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under 2. verdenskrig.

Det vil være naivt å tro at Norge ikke vil få en terroraksjon mot seg i fremtiden. Det vil ingen tiltak klare å hindre eller forebygge. Vi er inne i en tid hvor uskyldige sivile jøder er utpekt som ofre for kriminelle radikale jihadister i alle verdens land. Jødehatet er ikke noe nytt, men den forfølgelsen som jødene nå opplever i intensivitet er nytt i forhold til tidligere år. De foreløpige uttalelsene fra dansk politi viser at gjerningsmannen for terroraksjonene Omar Abdel El-Hussein var en kriminell person tilknyttet kriminelt gjengmiljø med voldsdommer og nylig sluppet ut av fengsel etter soning av dom. Dette er en bakgrunn som også bør få alarmklokkene hos ansvarlige justispolitikere til å ringe høyt da vi også i Oslo har gjengmiljøer tilknyttet radikal islamisme.

I 2009 ble søkelyset på om det var nødvendig å registrere antisemittistiske handlinger spesielt etter at det var registrert i løpet av en måned av Det mosaiske trossamfunn at de hadde opplevd elleve tilfeller av sjikane, hærverk og trusler.  Den gangen og også nå opererer politiet med at hatkriminalitet er på grunnlag av etnisitet, religion og seksuell legning. Tallene for å registrere antisemittistiske handlinger var for små ble det da hevdet. Etter 2009 og frem til nå har det vært en økning i antisemittistiske handlinger. Vi har hatt flere terroraksjoner hvor jøder har blitt drept de siste årene og jødene har opplevd mer trakassering, trusler, og angrep mot seg enn noen gang tidligere.

Tidligere har OSSE utrykt bekymring for at ikke Norge ikke har gjort nok for å kartlegge og bekjempe hatkriminalitet. Det bør nå være en selvfølge at det kommer flere beskyttende tiltak fro norske jøder. Endringer i straffeloven, kartlegging og statistikk over jødehat og antisemittistiske handlinger, overvåking av ekstreme nettsteder og gjengmiljøer er en god begynnelse. Samtidig må vår oppvoksende generasjon få kunnskap gjennom undervisning om jødenes historie i skolen. Gode holdninger og bekjempelse av fordommer starter med opplæring av neste generasjon.

Det er all grunn til å spørre hvor norske politikere har vært disse årene når de har opplevd terroren mot jødene på nært hold. Det eneste partiet på Stortinget som har tatt bekymringen mot den voksende antisemittismen på alvor er KrF som har utarbeidet en egen tiltaksplan mot antisemittisme. Det er ikke så lenge siden denne ble behandlet i Stortinget, men ingen av partiene støtet de tiltak som KrF la frem i planen da. Tiden er fullmoden for tiltak som virkemiddel i forbindelse med den trusselsituasjonen og det virkelighetsbilde Norge opplever. En god begynnelse vil være å hente frem KrF sin tiltaksplan og gjennomføre de tiltak som er foreslått der. Det bør ikke være noe problem for regjeringspartiene og andre partier, etter å ha hørt deres lederes uttalelser i media de siste dagene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt