Verdidebatt

Spott, skivebom og ytringsfrihet

Å spotte foreldrene for å få et umulig og utagerende avkom på bedre tanker, er i seg selv galemattias, og bidrar bare til motsatt effekt, enn ønsket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er dette som er substansen i dagens debatt om ytringsfrihet og spotting av det hellige. Humanetikerne skryter av at blasfemibruken deres har vert med på å underminere kristendommens urimelige maktposisjon i samfunnet. Mon tro det ?

Det eneste som blasfemi og gudsbespottelse kan oppnå, er unødvendig å såre mennesker som i all ydmykhet og selvforsakelse lever etter sin tro.    I kristendommen betyr dette å leve etter Mesterens  Guds og nestekjærlighetsprinsipp.  Det hele er som «å skyte på sola, og treffe månen»

Spotting er i samme ordstamme som spytting, i fysisk forstand. Dette er en ukultur i seg selv, og tjener på ingen måte ytringsfrihetens høye ideal.

Dersom en absolutt skal spytte oppover, og unngå å få det det hele tilbake i sitt eget ansikt igjen, da måtte en vel heller rette spotten mot der den hører hjemme, nemlig mot maktmenneskene. Og i kristendommens navn har vi rikelig av dem, både i fortid og nåtid. Maktmennesker som enten av hensynsløshet, eller også uvitenhet og dårlig dømmekraft bruker nestekjærlighetens religion som plattform for sine ideer og kampsaker. Kjære humanetikere og fritenkere, her kan dere og vi kristne stå sammen, om dere vil.

Det samme kan en si om råkjøret mot muslimenes gud og profet. Å latterliggjøre, og spytte på deres høyeste trosobjekt, Allah og profeten, oppnår en flere saker på en gang. For det første oppnår en å såre vanlige muslimer som ingenting fysisk har med islamittiske terrorhandlinger å gjøre. Dette er det kanskje bare fritenkere og ateister som ikke forstår.

For det andre oppnår en, ikke å stoppe terroristenes raseri, men tvert i mot eskalere den. Om det er det som er hensikten, har nok det nå velkjente franske satireavisen vert «heldig»

Enn om det heller hadde vert fokusert på, og strålebehandlet selve kreftsvulsten, som her heter terrorgrupper og terrorister. Dratt dem frem i lyset, og behandlet dem, gjerne med satire, men samtidig på en rasjonelt og kognitiv måte. På sikt ville dette nok ha bidratt til en mer ønsket effekt.

En røntgenlege som strålebehandler hele legemet for å ta knekken på en liten svulst, han vil komme til å ødelegge både pasienten og sin egen integritet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt