Verdidebatt

Wenske, Guds ord og etnisk rensing

I nov 2014 ble Gro Faye-Hansen Wenske kritisert av journalist Alf Gjøsund for en kronikk i Dagen, fordi hun ville deportere palestinere fra Israel. Hun svarte i VL i inlegget "Guds ord er uforanderlig" og anklaget Fatah for etnisk rensning på Vestbr.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg synes Wenskes innlegg inneholder så spesielle vinklinger at jeg ønsket å kommentere. Da jeg sendte innlegget mitt til debatt.vl fikk jeg flg. svar (som jeg synes er helt greit, men derfor poster jeg det her på Verdidebatt i stedet):

Hei  Pågangen er massiv. Wenske fekk ordet i tilsvarsrett. Skal vi følgje opp dennedebatten, må det bli i vesentleg kortare form enn det du har skrive. Beste helsingJohannes Morken Debattredaktør

Hovedpoenget med innlegget til Wenske, slik jeg oppfattet det, var å imøtegå kritikk om at hun ville etnisk rense Israel for palestinere. Det var palestinske terrorister, inkl. deres familie som skulle sendes til Gaza.

Hamas og Fatahs Charter.​ Hun nevner at i disse charterne står det at Israel skal utslettes og alle jøder drepes.

I Hamas charter artikkel 31, beskrives Hamas, ifølge Wikipedia, som "en humanistisk bevegelse som ivaretar menneskerettighetene, og skal ledes av islamsk toleranse når det er snakk om å forholde seg til følgere av andre religioner". Og videre "under islamske vinger er det mulig for kristne, muslimer og jøder og sameksistere i fred og ro med hverandre, under forutsetning av at medlemmene av de andre religionene ikke setter seg opp mot islams suverenitet i området".

I Wikipedia fremgår også at Hamas har endret syn med tiden etter at charteret ble skrevet. Hamas-leder Khaled Meshaal, fastslo i 2010 at charteret "er et stykke historie og er ikke lenger relevant, men kan ikke forandres av interne årsaker".

I tillegg kan nevnes at en av forutsetningene i Oslo-avtalen er anerkjennelse av staten Israel. Når Hamas og Fatah på forsommeren 2014 ble enig om å samarbeide, var en av betingelsene fra Fatah at Hamas måtte godta dette.

Guds ord. Gro Faye-Hansen Wenske nevner Jes. 14,1 som belegg for sitt syn om deportasjon av terrorister. Slik kan det sikkert tolkes.

Jeg leste også vers 2. Der står det: "Folkeslag skal ta dem og føre dem hjem, og i Herrens land skal Israels hus gjøre dem til sin eiendom, til slaver og slavekvinner...."

Mine egne opplevelser som ledsager på Vestbredden er, dessverre, helt i tråd med dette. Og det er tydeligvis dette Drobless- og Sharon-planen bygger på: fordrive alle palestinere fra naturressursene, slik at de ikke kan drive egen produksjon, bare utføre arbeid for israelere.

Etnisk rensing i A og B delene av Vestbredden. Oslo-avtalen deler Vestbredden i A, B og C områder. Israel har full kontroll på C-områdene. C utgjør hele 60% av arealet: det aller meste av Jordan-dalen og forøvrig det meste av dyrkbar mark og naturreservater. Dette unnlater Wenske å nevne.

Selvstyremyndighetene har full kontroll kun over områdene A, som utgjør 18-19%. De resterende 21-22% skal styres i fellesskap av PA og Israel. Wenske gjør et stort poeng av at det ikke bor jøder i A og B områdene, mens det bor arabere i C.

Bildet ovenfor er et skilt som Israel setter opp ved veiene inn til A-områdene. Dette må da være bevis nok på at det er Israel som ønsker disse områdene "jøde-rene"?. Noen steder må vel "slavene" bo?

Når det gjelder C områdene, så er det riktig at det fortsatt bor palestinere der, men siden okkupasjonen i 1967 er hele 250.000 fordrevet fra Jordan-dalen. Er ikke det etnisk rensning?

Og de tvangsforflyttingene av beduiner som nå foregår sør for Hebron, samt riving av hus og husdyrly som jeg selv har vært vitne til i Tawayel og Al-Jiftlik, er ikke det etnisk rensning?

Tillater Israel at det bor palestinere i de jødiske bosettingene i C-områdene på Vestbredden?

Sharon-planen går ut på å fjerne alle palestinere fra to store korridorer som skal forbinde Israel med Jordan-dalen. Hensikten er å dele opp de palestinske områdene i "bantustaner" som gjør det umulig å styre som en stat. B'tselem betegner dette som apartheid. Det samme gjør biskop Tutu. Det samme gjorde Nelson Mandela. De to siste vet/visste hva de snakker/snakket om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt