Verdidebatt

Hvorfor er humor så viktig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det forskes på humor og i dagens Vårt Land stilles det spørsmål om humorens plass i den norske kirke og i bibelen for øvrig.

Det er tydeligvis et problem at bibelen ikke er humoristisk og likeledes et problem at konfirmanter blir usikre når presten slår av en bibelvits.

Min påstand er at konfirmantene har skjønt noe som presten ikke har gjort. Man spøker nemlig ikke med det som er hellig. Gjør man det, tråkkes det ned i blant skitt og møkk og mister dermed sin verdi og sin glans. Gjør presten et humorstunt for å underholde konfirmantene, så har han valgt feil scene og feil publikum. Ikke rart konfirmantene blir satt ut.

Tulle og le kan vi gjøre mange steder og ofte er det fint og nødvendig. Men ikke over alt og ikke hele tiden. Da blir det tomt og trist, og litt sånn klovnefjes-aktig. Ikke alle liker klovner, og de som gjør det kan finne et sirkus, for det er der de er.

Jeg vet ikke noe i verden som er finere enn den opplevelsen av hellighet som det er å komme inn i Guds hus, bøye kne, bekjenne troen, synge salmer og motta den hellige nattverd. Jeg tror faktisk at konfirmantene også er litt der, når de velger kirkelig konfirmasjon. Og der håper jeg at presten kan møte dem og vise dem en vei.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt