Verdidebatt

Spørsmål til Stålsett

Åpen folkekirke arbeider for innføring av vigselsliturgi for likekjønnede par i Den norske kirke. I den forbindelse har jeg noen spørsmål til organisasjonens leder, Sturla Stålsett.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sturla Stålsett ble tidligere i år valgt til leder av den nystiftede organisasjonen Åpen folkekirke, som særlig vil kjempe for at vigselsliturgi for likekjønnede par i Den norske kirke (Dnk). Han har i den forbindelse publisert følgende artikler her på Verdidebatt:

Undertegnede er ikke medlem av Dnk. Jeg er likevel svært glad i Dnk, og rett som det er går jeg på gudstjenester der. Faktisk er jeg ekstra glad i Dnk fordi liturgien i gudstjenestene der hjalp meg til å bevare troen gjennom noen vanskelige ørkenvandringsår jeg etter hvert har fått lagt bak meg.

Den pågående utviklingen i Dnk bekymrer meg. Jeg har forståelse for at homofile har behov for ordnede forhold rundt sine samliv (jf Partnerskapsloven), og jeg innsér at en folkekirke ikke kan være upåvirket av den generelle samfunnsutviklingen. For meg ser det likevel ut til at man er i ferd med å foreta et ganske dramatisk brudd med to tusen års kristen tenkning og praksis når man ikke bare aksepterer homofilt samliv, men også insisterer på at dette skal være å betrakte som ekteskap.

Selv har jeg vært til stede på to bryllup i år, og det er alltid rørende og flott (særlig når det er noen av ens egne barn som gifter seg). Det er vanlig at presten leser litt fra Bibelen i løpet av vielsen, og i hvert fall deler av minst to av følgende bibelavsnitt ser ut til å være nærmest obligatorisk (muligens omtalt i en eller annen type retningslinjer for vielser i Dnk?):

  • «Som mann og kvinne skapte han dem. Og han velsignet dem og ga dem navnet menneske den dagen de ble skapt.» 1 Mos 5:2.
  • «[Jesus] svarte: "Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem som mann og kvinne og sa: ' Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.' Så er de ikke lenger to; de er én kropp. Og det som Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille."» Mat 19:4-6.
  • «Dere menn, elsk konene deres, slik Kristus elsket kirken og ga seg selv for den, for å gjøre den hellig og rense den med badet i vann, i kraft av et ord. Slik ville han selv føre kirken fram for seg i herlighet, uten den minste flekk eller rynke. Hellig og uten feil skulle den være. På samme måte skal altså mennene elske sine koner som sin egen kropp. Den som elsker sin kone, elsker seg selv. Ingen har noen gang hatet sin egen kropp. Nei, man gir kroppen næring og pleier den på samme måte som Kristus gjør med kirken. For vi er lemmer på hans kropp. Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp. Dette er et stort mysterium; jeg tenker på Kristus og kirken.» Ef 5:25-32 (kursivering i Bibelen 2011).

I denne forbindelse håper jeg Stålsett vil være villig til å si noe om hvordan Åpen folkekirke tenker seg at disse bibelavsnittene vil bli brukt i fremtiden. Følgende ser for meg ut til å dekke de hovedalternativene man står overfor:

  1. Det kan/bør leses høyt fra disse bibelavsnittene både under heterofile og homofile vielser i Dnk.
  2. Det kan/bør fortsatt leses høyt fra disse bibelavsnittene under heterofile vielser i Dnk, men de bør/må unngås under homofile vielser.
  3. Det utarbeides kjønnsnøytrale oversettelser av 1 Mos 5:2, Mat 19:4-6, Ef 5:25-32 (og litt til), slik at disse bibelavsnittene ikke lenger vil virke diskriminerende i forhold til homofile.
  4. Det blir frarådet (evt forbudt) å lese høyt fra de nevnte bibelavsnittene i Dnk.

Jeg håper Stålsett vil fortelle om det er alternativ 1, 2, 3 eller 4 han og Åpen folkekirke går inn for. Dersom han mener at det finnes andre hovedalternativer enn de 4 jeg har skissert, ber jeg ham om å redegjøre for dette.

*****

PS: Jeg ber leserne merke seg at dette ikke er ment å være en diskusjonstråd. Dette med homofilt samliv/ekteskap har vært en verkebyll for Dnk i mange år, og vil formodentlig fortsette å være det en god stund ennå. Dersom Stålsett er villig til å forklare hvordan han og hans meningsfeller i Åpen folkekirke tenker om punktene 1 - 4 ovenfor, er det mulig at jeg vil ha et og annet oppfølgingsspørsmål. Men, altså, jeg er lite interessert i å bidra til skyttergravskrig og/eller skittkasting mellom partene i den pågående konflikten (hovedstandpunktene i saken er forøvrig godt kjent for lengst, det samme gjelder partenes begrunnelser for sine respektive syn). Derimot er jeg svært interessert i å få en bedre forståelse av hvordan Stålsett et al tenker om de praktiske konsekvensene av det å innføre vigselsrituale for likekjønnede par. Vennligst respektér at det er dette som er siktemålet med denne VD-tråden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt