Verdidebatt

Femtekolonnister og islamist-spøkelser

Ingen skal fortelle dem at de ikke kan være både nordmenn og muslimer.Ingen skal fortelle dem at de ikke kan være tilhengere av verdier som demokratiet, den liberale rettsstaten, likestilling og menneskerettigheter og samtidig være muslimer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

DISCLAIMER: Mandagens demonstrasjon mot islamistisk ekstremisme (arrangert av unge norske muslimer) har fått noen kritikere.  Det er som man sier: Damned if you do, damned if you don`t do. Majoriteten av dem er høyrevridde og såkalte islamkritikere og "innvandringskritikere". I dette innlegget er det svar til organisasjonen HRS. Jeg vil komme tilbake til Kjell Skartveit og Document.no Hans Rustad kritikk av mandagens demonstrasjon mot IS.

HRS har i den såkalte "avsløringen" deres viste for de fleste av oss som følger med på samfunnsdebatten at de ikke evner å argumentere godt nok og at de foretrekker skittkasting. De har gjort det før (da mot for.eks Minotenks Linda Alzaghari).

Å liste opp en hel rekke med folk (som er fjernt og nært) i samme ordelag som den unge norske muslimen Faten Mahdi al-Hussaini viser ingenting. Det eneste det viser er at HRS farer rundt med noe de selv har slitt med tidligere: guilt-by-association. Dette er rett og slett “god” og”gammeldags” skittkasting.

Det er som om man skulle skrevet en artikkel hvor man nevner HRS, Bruce Bawer, Julia Cæsar og for eksempel såkalte “islamkritikere” (jeg setter dette i gåseøyne bevisst - siden jeg ikke regner slike folk som islamkritikere men muslimhatere) som Pamela Geller eller Robert Spencer. Voila! Da har vi bevis på at HRS er høyreekstremistiske muslimhatere. Det finnes selvfølgelig de der ute som allerede ser på HRS som høyreekstremistiske muslimhatere. Men poenget mitt er fortsatt gyldig.

Ingen av oss liker å bli utsatt for skittkasting. Da er spørsmålet som gjenstår hvorfor HRS gjør det mot al-Hussaini? Hva er det de vil komme med? Hva er deres rolle i samfunnsdebatten? Ønsker de kritisk søkelys på folk som blir “hyllet” i media - noe al-Hussaini har (med gode grunner) blitt de siste dagene? Ønsker de mer fokus på samfunnsaktører med muslimsk bakgrunns ideologiske/politiske/religiøse standpunkter? I så fall hvorfor spør de ikke al-Hussaini selv hva hennes standpunkter er?

Allerede ved tittelen av dette makkverket av en artikkel forteller HRS hva de ønsker. De hevder de vil ta tak i hjernevaskingen som al-Hussaini nevnte i hennes appell utenfor Stortinget under mandagens demonstrasjon. Men dette gjør de ved å gå for den enkleste, mest usaklige og patetiske måten: ved å framstille en ung norsk muslim som en ekstremist. En ung og engasjert muslim som tok seg bryet med å få oss alle (muslimer og ikke-muslimer) opp fra sofaen for å demonstrere mot en menneskehatende og destruktiv ideologi: islamismen/jihadismen.

Der HRS ikke bare feiler - men dummer seg helt ut - greier Shakeel Rehman seg bedre. I hans kommentar: "Demonstrasjonens bismak". Kommer den sekulær-sinnede samfunnsdebatten Rehman med berettiga kritikk - for ikke å snakke om at han har også en interessant synsvinkel. (Anbefaler også Marie Simonsens gode og edruelige kommentar som går inn på noe lignende).

Jeg kan innrømme at jeg er til dels enig med han. Jeg følte også at demonstrasjonen (som var fler-religiøs/livssyn - var for.eks en biskop der) var litt for dawah-preget (dawah er islamsk misjonering). Men samtidig er jeg til dels enig med de av appellantene som uttalte seg til Vårt Land. Mange muslimer føler (sterkt) at IS, Profetens Ummah etc - slike menneskehatende grupperinger "kidnapper" deres egen tro. Da er det vel ikke overraskende at man ønsker å ta religionen tilbake - ved for.eks ha sitater fra islamske skrifter som mange av appellantene hadde? Hvorfor skal akkurat det være problematisk? Hvis troende ønsker å bruke egen religion for å ta avstand fra ekstremistiske trosfeller?

Det finnes selvfølgelig grenser - å kalle ekstremistene for frafalte eller komme med bortforklaringer: "som islam er fred" funker ikke og er kontraproduktivt. Det er også å bevisst adoptere ekstremistenes retorikk siden de kaller alle muslimer som er uenig med dem for frafalte.

Islam er mangt.

Islamforskere (og muslimer) som Bassam Tibi og Abdullahi Ahmed An-Na`im er inne på det vesentlige når de klart og tydelig i deres akademiske skrifter viser at islamisme er en totalitær ideologi og at islam er en verdensreligion. Men samtidig er det ikke slik at islamisme kom fra ingensteds. Det er som Mehdi Mozaffari skriver den "orientalske totalitarismen". En ekstrem tolkning og "fornyelse" av islamske lover, en drøm om et kalifat og alt dette skal oppnås med vold.

Derfor bør en rekke taleføre muslimer i media være mer intellektuelt redelig. De bør tørre (jmfr Azumahs bok - nevnte tidligere på bloggen) å ha historisk-kritisk tilnærming til islamsk historie og mer kritisk til (deler av) islamsk teori og praksis. Dette er konstruktiv kritikk ala det Shakeel Rehman kommer med.

Problemet med HRS er at ved å skrive en slik artikkel så sier de til unge norske muslimer at de ikke skal ta initiativ til en demonstrasjon hvor hele det politiske-Norge, store deler av Livssyns-Norge og vår statsminister var tilstede. HRS forteller unge og engasjerte norske muslimer at de er femtekolonister. De er ekstremister uavhengig om de tar sterk avstand fra terrorister som lemlester, torturerer, voldtar og dreper mennesker. HRS ser rett og slett islamist-spøkelser (over alt) -  til og med på en demonstrasjon mot islamistisk ekstremisme.

Jeg vet ikke om HRS var på demonstrasjonen. Men det jeg hørte den dagen var ikke nødvendigvis noe nytt. Jeg som en muslim vet inderlig godt at mange muslimer tar avstand fra all faenskapet som skjer i islams navn. Det jeg hørte den dagen var norske muslimer som på rad og rekke viste norsk offentlighet at nok er nok. Ingen skal fortelle dem at de ikke kan være både nordmenn og muslimer. Ingen skal fortelle dem at de ikke kan være tilhengere av verdier som demokratiet, den liberale rettsstaten, likestilling og menneskerettigheter og samtidig være muslimer.

HRS bør seriøst revurdere hvilke holdninger (og tilnærming i samfunnsdebatten) de skal ha fra nå av. Jeg forstår godt at en organisasjon som lever av å se islamistiske spøkelser over alt - vil ha vansker med å tilpasse seg i en offentlighet hvor flere og flere norske muslimer (i media og i samfunnet generelt) tar sterkt avstand fra islamistisk ekstremisme og terrorisme. Men det er på tide at de gjør akkurat det: tilpasse seg til det nye debatt-klimaet.

Innlegget er tidligere publisert på min blogg - Ekkokammer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt