Verdidebatt

Vesten har sviktet Israel og palestinere

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange store feil har vært gjort i FN-regi mot Israel og mot palestinere.  Og slike feil har i stor grad også vært støttet av vestlige demokratier.  En av disse feilene var opprettelsen / videreføring av UNRWA som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

I stedet for å få hjelp til integrering i nye samfunn er palestinere gjennom flere generasjoner holdt bl.a. i leirer. Dette er i høyeste grad umenneskelig.

Men så er det arabiske land som vil denne ordningen i stedet for å ta imot beboerne og intergrere dem i sine egne samfunn. Og bakgrunnen for dette synet er at de flere millioner beboere i “flyktningeleirene” skal brukes i kampen for å få ødelagt jødenes eneste stat - de skal flyttes til Israel – slik at også Israel blir arabisk islamsk område – og at jødene skal ut.

Dersom FN hadde behandlet palestinaflyktninger på samme måte som andre flyktninger, så hadde de forlengst vært integrert i nye samfunn. Men unrwasystemet og en temmelig steil arabisk holdning har ødelagt for slike muligheter.  Og den steile arabiske holdningen har gjort at palestinere er blitt sjakkbrikker i planen om å overflomme Israel med en fiendtlig befolkning, for å ødelegge landet som en jødisk stat.

Et annet område der Vesten har sviktet er at det gjennom årenes løp er gitt store pengesummer uten at det er blitt satt betingelser for hvordan dette skal brukes. Det gjelder spesielt midler til skole / undervisning. Her blir barna og de unge opplært i at jødene og Israel har ingen rett og skal bort fra midtøstenområdet. Dette skaper hat mot jødene / Israel i høyeste grad. Og når unge blir opplært i å hate, så kan det så klart seinere gi utslag i bl.a. rakettangrep mot Israel – noe som altfor lenge har fått skje uten at det internasjonale samfunnet bryr seg. Men når Israel prøver å få slutt på rakettregnet, da kommer kritikkbølgen mot jødenes eneste land. Og det er akkurat det som skjer i dag.

De statene som satser mest på menneskerettigheter og demokrati finnes i Vesten. Og fra disse burde en ventet mer klarhet og modighet for å kjempe for menneskenes beste. Men også de har sviktet. Og dette har i høyeste grad også gått ut over palestinere. I stedet for å pines i leirer burde de forlengst vært integrert i nye samfunn. Da FNs generalforsamling i mai 1950 opprettet UNRWA, var det ment som en midlertidig ordning. Men mandatet er gang på gang blitt fornyet – og dermed har den uholdbare situasjonen fortsatt i snart 70 år. Dette har både gått ut over palestinere og staten Israel. Og det er skammelig og uverdig. Palestinerne burde forlengst vært integrert i nye samfunn – og ikke, slik som nå, brukes som et kampvåpen mot Israel.

Dette er en sak som vår nye regjering bør ta opp internasjonalt.  Men det tør de neppe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt