Verdidebatt

Debatt i Nord Norge

Helse Nord har i et anbud poengtert at pølser og farseprodukter skal være uten svin. Dette reagerer FRP talsmann og stortingsrepresentant Morten Wold på: "Dette synes vi er tøysete. Norske sykehus tilbyr et bra kosthold som er godt tilrettelagt....."

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nordlys skrev i forrige uke at også Kjøtt og Fjørfebransjens Landsforbund (KLF) reagerer på at det ikke skal være svinepølser på nordnorske sykehus; "Vår næring lever av å selge kvalitets-produkter. I Norge inneholder en stor del av pølsene svin, kanskje så mye som 95 prosent. Svinekjøttet er viktig for smaken, og vi synes det er problematisk at vi må produsere produkter som er annerledes enn det forbrukerne er vant med. Dette er klart i strid med norsk pølsetradisjon", sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KLF til Nordlys. 

Han forteller at det er mulig å levere mat både med og uten svin til sykehusene; "Vi mener selvfølgelig ikke at alle skal spise svin, men vi mener at folk må få lov til å få svin i maten om de vil. Såpass service må det være", sier Juul-Hansen. I likhet med Jull-Hansen legger Wold vekt på at svinprodukter er en del av norsk tradisjonsmat (Nord24) :"Svinekjøtt har vært brukt i norsk matproduksjon i hundrevis av år. Det er fremdeles en del av norsk matproduksjon, og det skal det fortsette å være", sier FrP-politikeren. 

Så var det AP: Stortingsrepresentant og medlem av helsekomiteen i Stortinget, Tove Karoline Knutsen, er uenig med Wold i at norsk mattradisjon forringes dersom man tar svinekjøttet ut av pølsene:  "Slik jeg vurderer det kan det ikke være noe dramatikk i Helse Nords avgjørelse om å ha pølser uten svin, og samtidig være i tråd med gamle, nordnorske mattradisjoner. Jeg tenker helseforetaket til enhver tid må kunne vurdere hva som kan være gode matleveranser for institusjoner i helseregionen. Jeg lytter selvsagt til Kjøtt- og fjørfebransjens reaksjon, men mener nok at man må se det som ei utfordring å imøtekomme ulike behov og bestillinger så langt det lar seg gjøre". Hun mener at dersom man lager nasjonale retningslinjer, bør ikke det nødvendigvis bety at alle foretakene skal servere det samme, skriver Nord24. "Her i nord kunne man jo for eksempel brukt mer reinkjøtt i pølsene. I dag lages reinsdyrpølser kun som nisjeprodukter, men de er utrolig gode", sier hun.

Forsyningssjef Eivind Nydal ved UNN forteller at de har valgt å la farse- og pølseprodukter være uten svin for å ta hensyn til alle pasientgrupper.

Er dette en god logisk slutning med respekt for mangfold i Norge anno 2014 ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt