Verdidebatt

Hvorfor ble det ikke tatt oppgjør med «nazi-islam» ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter siste verdenskrig ble det gjort en stor feil da det ikke ble tatt oppgjør med det samarbeidet som sentrale grupperinger innenfor den islamske arabiske verden hadde med Hitler og hans nazivelde.  Samarbeidet gikk spesielt ut på hvordan jødene skulle fjernes.

Det var stormuftien av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, og hans folk som hadde et nært samarbeid med nazi-Tyskland. Og de deltok bl.a. aktivt i utryddelse av jøder på Balkan.  Ved krigens slutt oppholdt Husseini seg i Frankrike. Både Jugoslavia og Storbritannia ville ha han utlevert, men fikk det ikke. I Frankrike fikk han status som politisk fange, men fikk likevel stor frihet. Så stor frihet hadde han i Frankrike at han kom seg over til Egypt. Og der fortsatte han sitt arbeid mot jødene – og hans innflytelse i arabisk islamsk politikk ble stor.

Den seinere palestinske lederen, Yasir Arafat, var en nær venn av al-Husseini. Og han representerte nærmest den samme ideologien i kampen mot jødene. Det er ikke noe som tyder på at denne nazibeslektede ideologien er vekke i dag.

Etter siste verdenskrig ble det tatt oppgjør med nazi-Tyskland.  Og det kom helt andre personer til makten i Tyskland – som nå ble en stat som stod og står for fred og medmenneskelighet.  Men det ble aldri tatt oppgjør med den arabisk islamske «nazismen» der jødehat og utslettelse av Israel stod og står sentralt. 

Denne feilen, at ikke islamsk arabisk nazisamarbeid ble tatt opp internasjonalt, må også europeiske stater kunne erkjenne. Også jødene må kunne aksepteres som likeverdige verdensborgere. Og også de må kunne ha rett til en stat. Men denne retten har de fortsatt ikke fått fra arabisk side.

Det er dessverre vanskelig å se dette på annen måte enn at Hitlers nazisyn på jødene fortsatt har sterk oppslutning i Midtøsten. Og det er betenkelig at ikke dette tas opp i internasjonale fora !

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt