Verdidebatt

Uhørt behandling av ekteskapet

TVNorge skal "utfordre tanken om at forelskelse er eneste veien til kjærlighet". Den fjernsynsprogrammet de planlegger, er å dra ekteskapet som institusjon ned i gjørma!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg leser på Dagbladets hjemmeside at TVNorge skal eksperimentere med ekteskapet i høst, for å forlyste norske seere. Man leser følgende:
"Et nytt TV-konsept er klar for TVNorge denne høsten. Et ekspertpanel utgjort av blant andre sexolog Åshild Skogerbø og sosialantropolog Runar Døving har fått i oppgave å se til at flere nordmenn gifter seg - og muligens også skiller seg.

I programmet «Gift ved første blikk» har ekspertpanelet satt sammen par, som ikke møtes før under sin egen vielse. Etter fire uker som ektepar, må paret bestemme seg for om de vil forbli i ekteskapet eller gå hver til sitt.

- Dette skal utfordre tanken om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet, sier Espen Skoland, kommunikasjondirektør i TVNorge og SBS Discovery." ( link: http://www.dagbladet.no/2014/06/05/kultur/tvnorge/hostlansering/sbs_discovery/33688910/ )

Forkastelig

Dette er etter min mening helt forkastelig. Bibelen sier at ekteskapet er hellig og skal ikke brukes til å eksperimenteres med! Tanken om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet er en påstand som TVNorge kommer med i beskrivelsen, og har ikke noe som helst å gjøre med virkeligheten. Det vet de som har gjort litt undersøkelser på temaet.

Gjennom historien har ekteskapet vært en samfunnspillar og bare de siste to-tre generasjonene har "kjærlighet" fått bestemme hvem som skal gifte seg med hvem.

La derfor ikke TVNorges søken etter seere gjøre at vi behandler ekteskapet med slik manglende respekt!

Siden man ifølge Bibelen er bundet til hverandre så lenge man lever, så er det ikke noe å leke med, og spesielt ikke i forhold til underholdning! Bibelen sier for eksempel at  "Ekteskapet skal holdes i ære blant alle..." Heb 13,4. Det opplever jeg ikke at denne fjernsynsserien gjør, etter beskrivelsen.


Lite kjærlighet i historien

Stephanie Coonts, forfatter av boken "Marriage, a History - from Obedience to Intimacy, or How Love Conquered Marriage" skriver følgende i bokens første kapittel:

"I fortidens India ble forelskelse før ekteskapet sett på som en forstyrrende, nesten asosial handling. Grekerne trodde kjærlighetssorg var en type mental forstyrrelse, og dette syn ble videreført av middelalderens kommentatorer. I middelalderen definerte franskmenn kjærlighet som en sinnslidelse som kunne kureres med å ha seksuell omgang med den man elsket eller med en annen partner ...  

I Kina, ble overdreven kjærlighet mellom mann og kone sett på som en trussel mot solidariteten i den utvidede familien. Foreldre kunne tvinge en sønn til å skille seg fra sin kone om hennes atferd eller arbeidsvaner ikke behaget dem, uavhengig av om han elsket henne. De kunne også kreve at han skulle ta seg en konkubine hvis hans kone ikke kunne føde en sønn. Hvis sønnens romantiske vedlegg til kona konkurrerte med de kravene foreldrene lå på parets tid og arbeidskraft, kunne foreldrene sende kona tilbake til hennes foreldre.

I det kinesiske språket gjelder ikke begrepet kjærlighet tradisjonelt følelser mellom mann og kone. Det  ble brukt til å beskrive et ulovlig, men sosialt godkjent forhold. På 1920-tallet oppfant en gruppe intellektuelle et nytt ord for kjærlighet mellom ektefeller, fordi de trodde en slik radikal ny idé krevde en egen betegnelse."

Les heller en bok

Så en oppfordring til dere i TV Norge:  Les heller noen bøker (Bibelen og et par til) i stedet for å eksperimentere med ekteskapet i beste sendetid! Det finnes nærmest uendelig med andre saker som kan gjøres til nordmenns forlystelse, men sett ikke ekteskapet i vanry!

Øyvind Kleiveland, Oslo

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt