Verdidebatt

Noe å tro på

Henrik Syse har skrevet en meget lesverdig bok om tro i vår tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Filosofen Henrik Syse (for tiden forsker ved PRIO) har skrevet Noe å tro på - En filosofs tanker om tro i vår tid. Jeg har nettopp lest denne boken, og ønsker å gjøre flere oppmerksomme på den. Boken er både pedagogisk og lettlest, og man trenger aldeles ikke være filosof for å ha utbytte av den. Dette er en bok for enhver med en viss intellektuell nysgjerrighet.

En av de tingene som slo meg underveis i lesningen, er at Syse på den ene siden fremstår som ydmyk og beskjeden, samtidig som det på den andre siden er tydelig at dette er stoff han behersker svært mye bedre enn de fleste; han kombinerer på en (etter min mening) meget god måte det å være undrende, åpen og diplomatisk, med det å tale med tyngde og autoritet inn i aktuelle livssynsmessige spørsmål. Her er noen smakebiter.

«Enhver argumentasjon som starter med en tanke om at religiøsitet er idioti og drømmetenkning, fortjener ikke å tas på alvor, etter min mening. Religiøsitet representerer måter å forstå verden på, i all dens kompleksitet, som er forståelige og naturlige, og som samtidig peker mot noe større enn mennesket selv. Det kan man argumentere mot og rundt, ha uenigheter om og stille spørsmål til, men å avfeie det i utgangspunktet som et innbilt produkt av en barnslig, menneskelig fantasi, blir alt annen enn seriøst.» (side 88)

«Jeg vet ikke om alle mennesker "trenger noe å tro på". Jeg kjenner mennesker som klarer seg utmerket godt uten religiøs tro. Men jeg tør påstå at et liv og et samfunn uten religiøsitet, uten åpning for guddommelighet, åndelighet og religiøse ritualer og tradisjoner, faktisk mangler en dimensjon som gir mening, orientering og berikelse til det å være menneske. Ja, et slikt liv og et slikt samfunn lukker ute en sentral del av den virkeligheten vi faktisk befinner oss i. Derfor håper jeg du som allerede har en religiøs tro, vil bruke mer tid på å bevisstgjøre deg den, glede deg over den, føle deg trygg på den, hente trøst i den, men samtidig stille kritiske - og selvkritiske - spørsmål, og ikke slå deg til ro i selvgodhetens eller skråsikkerhetens farlige havner. Jeg håper at du som har syntes at religion er noe rart og unødvendig, og kanskje noe farlig, ser at den kan oppleves som mindre underlig og mindre farlig og til og med som en kilde til visdom og innsikt. Og så håper jeg at alle de som er nysgjerrige, som lurer og er søkende, opplever at den tradisjonelle troen på Jesus fra Nasaret faktisk er verdt å se på igjen - og kanskje til og med tar seg en tur innom en kirke for å undersøke litt nærmere.» (bokens avslutningsord, side 167 - 168)

Per Arne Dahl skrev i sin anmeldelse i Vårt Land (gjengitt på omslaget): «Henrik Syse er befriende åpen, fordomsfri og god til å fristille leseren til å tenke nye tanker. [...] [Syse er] en god, ujålete veiviser med klart hode, varmt hjerte og et oppriktig ønske om å vise gjestfrihet overfor leseren.»

Ukeavisen Ledelse skrev i sin bokomtale (gjengitt på omslaget) «Syses bok kan bidra til å forstå mer av det 'uforståelige' i troens verden.»

Og jeg er altså enig med begge disse anmelderne.

Her er noen andre referanser:

  • Henrik Syse ber oss ta troen på alvor. Fredsforsker og filosof Henrik Syse (45) ber folk åpne dører og finne ut hva det vil si å være menneske og få bedre kunnskap om religiøse spørsmål som preger samfunnet. Bokomtale i VG.
  • Tar troen på alvor. Henrik Syse mener det å tro er helt eksistensielt for å kunne være et menneske. Bokomtale på kirken.no.
  • Aggressive ateister. Filosof Henrik Syse mener mange moderne ateister er lettvinte. Kommentar i Aftenposten av Espen Ottosen.

Omtalene er ikke av helt ny dato, men boken kom i sin 2. utgave i 2013 og vil være aktuell i mange år fremover. Herved anbefalt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt