Verdidebatt

En minnestein til besvær

Det har skapt harme at naboer i Hole kommune har flyttet minnesteinen ved Utøya. Det er klokt å stille spørsmålet hvem denne minnesteinen er til for.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De pårørende har graver de går til for å minnes sine kjære. I mange av de berørtes kommuner er det også satt opp egne minnesteiner.

Den største minneplassen hadde nasjonen foran Domkirken i Oslo. Denne ble fjernet uten store protester fra hverken folk eller kommune. Så hva er grunnen til at ordføreren i Hole blir så opprørt? http://www.nrk.no/buskerud/ber-om-politihjelp-1.11706728

Naboer har vært tålmodige lenge men har nå sett seg lei på turister som kommer til steinen i Hole. De ønsker fred på sin private grunn. http://www.nrk.no/buskerud/fjernet-minnested-pa-utstranda-1.11706293

De får støtte av pårørende. http://www.ringblad.no/nyheter/article7343231.ece

Hvorfor vekker denne saken så sterke følelser? Er det plassen i seg selv som er hellig?

I slike saker er det nødvendig å stille de berørtes behov opp mot hverandre, nettopp fordi det er sterke følelser på begge sider i saken. Da blir det naturlig å stille spørsmålet om hvem som rammes sterkest av konsekvensene.

Jeg har stor forståelse for naboenes behov for å få flyttet steinen. Mennesker som ikke har egne gravsteder eller minneplasser å gå til kan like gjerne møte opp på det nye stedet der steinen nå står. Her mener jeg at hensynet til naboene bør gå foran hensynet til turistene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt