Verdidebatt

Med-lem

I dagens Vårt Land uttaler kirkemøtedelegatene Marianne H. Brekken og Marie K. Grastveit seg om «utmeldingsraset» fra Den norske kirke (DNK). De to er ikke enige om hva man skal synes om saken. Er det trist? Eller et tap?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I DNK understreker man medlemmenes likeverd; det er ett kriterium for å bli medlem, nemlig dåp. Dette er vel ingen uenige om. At det likevel finnes hensiktsmessige måter å dele inn kirkemedlemmene på, burde være like ukontroversielt. Noen eksempler kunne være:

  • De som stemmer eller ikke stemmer med kirkevalget
  • De som går eller ikke går på gudstjeneste
  • De som vet eller ikke vet at de er medlemmer
  • De som regner eller ikke regner kirken som sitt åndelige hjem
  • De som gir eller ikke gir penger i kollekt
  • De som sitter eller ikke sitter i menighetsråd
  • De som er innmeldt som barn eller i voksen alder
  • De som kaller seg eller ikke kaller seg kristne

Brekken kritiserer i oppslaget Grastveit for å dele medlemmene inn i a- og b-medlemmer. Det mener jeg er en urimelig påstand. Grastveit poengterer nemlig bare at noen er aktive i kirken og andre ikke er det. Følgelig ville det oppleves som et større tap for kirken om de som melder seg ut er aktive enn om de ikke er det. Her er ikke snakk om a- eller b-medlemmer, men om en hensiktsmessig eksemplifisering av de praktiske konsekvensene for en kirke om medlemmer i en gitt «gruppe» meldte seg ut.

Hvorfor Brekken blir provosert av å høre dette vet jeg ikke. Selv bruker hun også liknende karakteristikker når hun grupperer medlemmer etter kriteriet «føler tilknytning til kirken» i den samme artikkelen. Og hun oppfordrer folk til å stemme for hennes sak ved kirkevalget. Men da må de altså være medlemmer. Aktive medlemmer.

Det er ikke særlig oppsiktsvekkende at folk melder seg ut av DNK. Enhver kan fritt melde seg inn og ut av trossamfunn i Norge. Derfor er det ingen dramatikk i dette. At det fører til prosentvis lavere oppslutning om DNK er selvinnlysende. Folkekirkeideologien sliter i motbakke og er moden for kraftig revisjon. En prosentvis lavere oppslutning om DNK vil kunne være en nyttig vekker i så måte.

Kristen tro handler ikke om medlemskap i en gitt kirke, men om å være lem på Kristi legeme og ta del i fellesskapet med ham og de troende. Jeg tipper at enhver troende ønsker seg så stor tilslutning som mulig til dette legemet. Om én ikke ønsker å være del av dette felleskapet – ja, det ville være trist. Men medlemstallet i DNK er ikke noen indikator på en slik tilslutning, fordi dette legemet er mye mer omfattende enn DNK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt