Verdidebatt

KrFs glideflukt mot å anerkjenne retten til abort

Olaug Bollestad ønsker seg nå gratis spiral til alle 16 åringer kan vi lese i Dagen 3. april. Kan det være at hun mener det i tidligste fase av svangerskapet ikke lenger kan kalles abort?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Olaug Bollestad ønsker seg nå gratis spiral til alle 16 åringer kan vi lese i Dagen 3. april. Dette forunderlige utspillet fra KrFs helsepolitiske talskvinne kommer omtrent samtidig med at det foregår en kamp for kristne leger sin rett i enkelte kommuner til å reservere seg mot å sette inn, ja nettopp, en slik spiral av den enkle grunn at denne innretning vil kunne hindre et befruktet egg fra å feste seg til livmoren – har vi blitt fortalt – altså en form for tidlig abort. Kristne leger ønsker ikke av samvittighetsgrunner å bidra til abort og bør fremdeles kunne reservere seg mot dette. Er Bollestad enig i det? Eller er hun nå i ferd med å gradere menneskeverdet til et foster avhengig av hvor langt ut i svangerskapet det har fått muligheten til å leve. Kan det være at hun mener det i tidligste fase av svangerskapet ikke lenger kan kalles abort? I så fall, hvor langt ut i svangerskapet vil Bollestad tillate fosteret å leve før hun kaller det abort?

Dette er jo så en knapt tror hva man leser. Bollestad har nå altså funnet det hensiktsmessig å ikke bare akseptere, men nærmest påtvinge slike tidlig-aborter på alle sekstenåringer «for å få ned aborttallene». Synes Bollestad at det på denne måten er hyggelig å møte seg selv i døren? Hvilke signal gir dette disse sekstenåringene om KrFs (og samfunnets) syn på seksualitet – at det er fritt fram når du har passert den seksuelle lavalder? Har du lyst har du lov. Ellers er det kun snakk om teknikk.

Dette er ikke første gang Bollestad sjokkerer. Nylig har også KrFs stortingsrepresentant fra Rogaland gått ut og hevdet at kvinnens rett til selvbestemmelse i abortsaken er noe vi ikke bare bør akseptere men også kunne forsvare.

Med slike famøse utspill fra KrFs talsperson innen helsepolitiske saker – og uten særlige motforestillinger innad i partiet - er det ingen som helst tvil om at partiet med ekspressfart nå fjerner seg fullstendig fra sitt eget tidligere prinsipp program innen seksualetikk og kampen mot abort.

Dagen skriver på lederplass den 13. mars: «Hvis det i fremtiden blir slik at man heller ikke på dette området lenger kan se forskjell på KrF og andre partier så begynner det å skorte kraftig på begrunnelsen av at kristenfolket nærmest per definisjon bør støtte dette partiet». Skjønner ikke Bollestad at denne saken er vel så viktig for partiets eksistensberettigelse enn SVs motstand mot NATO, SPs støtte til distriktene eller Høyres «Ja til EU» er?

Det er nå tilsynelatende bare ett parti igjen på den politiske arenaen, nemlig De Kristne, som kjemper mot dagens fosterdraps praksis på et prinsipielt grunnlag. Det vil nok bli lagt merke til i tiden fremover.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt