Verdidebatt

Evaluering av lærerne

Er det et smart og framtidsrettet trekk å la elever få evaluere sine lærere?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skal eleven ses på som en aktiv deltaker i læringssituasjonen? Må eleven, til alle tider, vise seg bevisst sitt ansvar som elev? Er skolen et sted for " jobb" for elevene?

I utgangspunktet så synes jeg ikke at elevene skal skulle få vurdere en lærers undervisning. Men elevene skal, allerede, kunne vurdere seg selv, sin framgang og hvordan de kjenner om egen kompetanse. Skal de da ikke også kunne få vurdere den undervisningen de får fra lærerne? I tillegg kan dette føre til skjerping og konkurranse blant lærere, noe som kan høyne kvaliteten på undervisningen.

Men er alle elever i stand til å vurdere innholdet i undervisningen? Nei. Har de kunnskap om pedagogikk? Det kan være en fare for at systemet kan minne om pleasing slik en har sett på karakterutslaget på enkelte private skoler. Altså, for å tekkes elevene og sitt rykte så kan en gå i fella å skylde alt på seg selv der det går galt, og ikke dele `skylden` på evnt en elevs unnasluntring av leksene. Jeg tror det beste ville være om - hvis det blir vurdering - at det kun må handle om den menneskelige faktoren bare. Føler man seg ivaretatt, trygg og rettferdig behandlet i klassen?

Å være elev er ingen ordinær jobb. Å pålegge barn og unge evalueringer av seg selv og lærerne, hele tiden, mener jeg ikke er en god ide.

Hva synes du?? :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt