Verdidebatt

5 gode grunner til at ekteskap = mann + kvinne

Det finnes mange gode grunner til at Den norske kirke må holde fast på at ekteskapet er for mann og kvinne. Her er noen av dem.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


BIBEL

Hele Bibelen er krystallklar på at ekteskapet er samliv mellom mann og kvinne. Fortellinger og eksempler, symboler og typologier, Jesu undervisning (f.eks. i Bergprekenen og Matteus 19), apostlenes lære og De 10 bud («Du skal hedre din far og din mor») sier alle det samme: Ekteskapet består av mann og kvinne. Ekteskapet er ingen menneskelig oppfinnelse, men en av Guds grunnleggende ordninger for menneskelivet. Få ting i Bibelen er klarere enn dette. Dypest sett har verken politikere, biskoper eller kirkemøter mandat til å omdefinere ekteskapet i sine grunnvoller.

BIOLOGI
Kjønnsforskjellene mellom mann og kvinne er ingen tilfeldig egenskap eller en sosial konstruksjon, men en forutsetning for at barn kan fødes. Alle har én mor og én far. Mor-far-barn-relasjonen er derfor unik og vesensforskjellig fra alle andre relasjoner.

Staten fremmer nå en ideologi i barnehager, skoler og samfunn som sier at

a) kjønnsforskjellene er uten betydning,
b) biologisk slektskap er irrelevant og
c) mor eller far kan byttes ut med en person av motsatt kjønn.

Dette radikale samfunnseksperimentet kan ikke kirken legitimere og støtte.

BARN
I Jesu lære og praksis står barneperspektivet sentralt. Det samme er tilfelle i FN's Barnekonvensjon, som sier at ethvert barn har rett til "å kjenne sine foreldre og få omsorg fra dem" (Art 7.1).

Barn blir frarøvet sin gudgitte rett til både mor og far, når ekteskapet blir gjort kjønnsnøytralt. Det er verken en menneskerett eller etisk høyverdig å skaffe seg planlagt farløse eller morløse barn. Kirken kan ikke følge staten i denne barnediskrimineringen. Å la voksnes krav veie tyngre enn barns rettigheter er ikke i tråd med Jesu liv og lære, og ikke uttrykk for kristen nestekjærlighet.

BRYLLUP
Liturgi er kirkelære uttrykt i gudstjenestespråk. En liturgi for likekjønnet bryllup handler om mye mer enn seremonier. Likekjønnet bryllup betyr at kirken endrer hele sin skapelsesteologi om ekteskap og familie. En ny lære vil få store ringvirkninger på alle nivåer i kirken: Undervisningen i søndagsskole og konfirmantbøker, forkynnelse og sjelesorg, samarbeidsklimaet internt, lokalt og økumenisk.

BISPEMØTE
Bispemøtets flertall erklærte i oktober at det er bibelsk forsvarlig å omdefinere ekteskapet og gjøre det kjønnslikegyldig. For seks år siden sa et nesten enstemmig bispemøte det stikk motsatte. Uten ny innsikt eller tunge bibelske argumenter har Bispemøtet gjort en oppsiktsvekkende helomvending.

For å tilpasse seg statens ekteskapslov gjør nå bispeflertallet knefall for en radikal og ubibelsk kjønnsideologi. Hvor er det blitt av kirkens profetiske røst som taler staten midt imot?

Hvis flertallsbiskopenes syn vinner fram, vil det på sikt føre til en dekonstruksjon av kirkens lære om kjønn og seksualitet, ekteskap og familie, foreldreskap og barn.

Det er mye som står på spill.


Teksten i dette innlegget stod opprinnelig på trykk i VL som en helsides info-annonse 22. februar 2014. Annonsen i PDF-format kan leses her:
www.morfarbarn.no/files/5-gode-grunner---L.pdf 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt