Verdidebatt

Hvorfor bruke tid på verdidebatt.no?

Jeg var en aktiv debattant her inne for et par år siden, men valgte av forskjellige grunner å ta en lengre pause. Jeg er ennå ikke sikker på om min nylige retur vil vare lenge, men denne tråden er i alle fall noe som kan sette tankeprosessene i gang.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debattpause
Etter en laaang pause har jeg så smått begynt å vurdere å skrive litt igjen her inne på verdidebatt.no. Jeg har ingen sykelig skrivekløe men synes samtale, dialog, diskusjon og debatt er viktig i seg selv. Det er alltid en god slump folk å skrive med inne på blogger og fora, man må bare lære seg teknikker for å unngå blindgatene og kverulantene. Selv om jeg ikke har skrevet her inne på nærmere ett og et halvt år så har jeg jevnlig lest det som skrives. Jeg har nok i blant hatt lyst til å bidra med noen ord, men har inntil nå tatt det med ro. Kanskje blir denne perioden bare et blaff, hvem vet?

Smågutter i voksne kropper?
Noe av det som kanskje overbeviste meg om at det kunne være sunt å trekke seg ut var ikke egne negative opplevelser eller konfrontasjoner med andre debattanter, men snarere hvordan en gjeng debattanter, fotrinnsvis middelaldrende menn, til en stadighet gjøv løs på hverandre med skjellsord og overdrivelser. Enhver debattant må naturligvis føle seg fri til å opptre som han vil - med fare for at moderator griper inn - men for min del så ble det litt slitsomt, ettersom man alltid risikerte at egne eller andres tråder ble sabotert og forsøpla av kranglefantene. Jeg har registrert at denne biten har endra seg til det bedre i fortsettelsen. Min visjon er at alle debattanter viser andre - og seg selv - den nødvendige respekt ved å holde seg til saken og unngå unødvendige overdrivelser eller mistenkeliggjøring av andres hensikter. I stedet bør vi være rause nok til å rose hverandre for gode poenger til tross for mer grunnleggende saklig uenighet.

Kontraproduktiv evangelisering
Som en kristen - med teologiske og politiske standpunkter som mange nok vil finne støtende - synes jeg at det er ekstra viktig å ikke legge unødvendige anstøtssteiner til det som allerede ligger i evangeliet og kristendommen. Ingen kristne kan vel unndra seg i alle fall litt av ansvaret for at evangeliet får et dårlig rykte i ny og ne (alle mennesker er feilbarlige, og kristne bør være de første til å innrømme det siden vår tro bygger på nettopp denne erkjennelsen) men det bør også finnes grenser for hvor langt man går på denne blindveien - ikke minst etter at man blir gjort oppmerksom på det igjen og igjen. Jeg mener at ordet skal være fritt, både mellom kristne og når kristne diskuterer med andre, men jeg håper at kristne er seg sitt ansvar bevisst og unngår å gjøre evangeliet mer innvikla eller provoserende enn det allerede er.

Skrive og/eller lese?
Siden dette er et skriftlig medium passer ikke metaforen med "to ører men kun én munn" perfekt, men jeg tror at vi likevel kan tenke på den måten om debattantvirksomhet her inne. Det må være et mål at alle deltakere tar seg tid til å lese i gjennom (og helst oppnå en god forståelse av) det man vil kommentere og problematisere. Stråmenn og misforståelser kan som oftest unngås. Når det er sagt så skal det også være rom for sterke, meningsbærende innlegg der man argumenterer og misjonerer for sitt syn. Når det kommer til stykket er vi alle "misjonærer" her inne.

Veien videre
Jeg tror at morradagen starter i dag for den som vil være med å prege morradagen. Det nytter ikke å sitte hjemme i sitt hus (eller i et kirkerom) og uffe seg over samfunnsutviklinga. Dersom du vil være med å prege samfunnet, og påvirke de neste stegene som skal tas i politikken, økonomien og ikke minst livssynslandskapet, så må man delta, og jo før jo heller. Det er i dag premissene for morradagens samfunn legges. Det vil jeg være med på. Lykke til!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt