Verdidebatt

Iran er blant ti landene med mest på brudd pressefriheten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ifølge Reporters Without Borders, rangerer Iran som nr. 173 av 180 når det gjelder grad av pressefrihet. Finland er i topp av indeksen for fjerde år på rad, tett fulgt av Nederland ogNorge, slik som i fjor. På bunnen av skalaen er også i år Turkmenistan, Nord Korea og Eritrea.

Reporters Without Borders hevder at Iran sensurer temaer som kjernekraft, menneskerettigheter, og politisk og religiøse aktivister. Sensuren begrunnes med det er «fiender mot den nasjonal sikkerheten» som står bak.

På slutten av året 2013 arresterte myndighetene i Iran 50 journalister og web-bloggere. Mange av dem blir satt i et fengsel som er blant de fem fengslene i verden med flest politiske aktivister og andre opposisjonelle.

Reporters Without Borders hevder at press på internasjonale journalister i utlandet og deres familer inne i landet forsetter.

Når det gjelder borgerkrigen i Syria, spiller Iran en nøkkelrolle i konflikten. Myndighetene har streng kontroll over nyhetsdekningen, spesielt i forhold til Bashar al-Assad og hans allierte. Det ble for en tid tilbake avslørt at Iran vurderte å sende 4000 soldater fra Revolusjonsgarden for å støtte president Bashar al-Asaads regime.

Selv om den iranske presidenten Rouhani lovte kamp mot diskriminering av kvinner og frigivelse av politiske fanger, er det ingen forbedringer med hensyn til pressefriheten i Iran.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt