Verdidebatt

Å lese Bibelen i lys av paktene

Bibelens bøker er ikke alltid ordnet kronologisk. Derfor har det blitt utgitt såkalte kronologiske bibler. Men hjelper dette egentlig når man skal lese og forstå Bibelen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det sies at Jobs bok er den eldste boken i Bibelen. Og at Job antakelig levde en gang mellom Noah og Abraham. Skal man ordne Bibelen kronologisk, blir det problematisk å skyte Jobs bok inn et sted mellom kapitlene i 1. Mosebok. En del av salmene i Salmenes bok er skrevet av Moses og Salomo. Skal man da plassere disse salmene der de historisk hører hjemme i den bibelske teksten? Kronologiske bibler har absolutt noe for seg. Men hjelper det oss å forstå Bibelen?

Det er uansett en god ting å lese Bibelen i lys av paktene. Det er 5 pakter man da har å forholde seg til. Det finnes noe slikt som 45 pakter mellom mennesker. Men det er altså ikke de jeg tenker på.

En pakt med Gud i Bibelen etterfølges av historien om perioden i denne pakten. En oversikt:

1. Guds pakt med Noah.

2. Guds pakt med Abraham.

3. Guds pakt med Moses.

4. Guds pakt med David.

5. Guds pakt med Jesus.

Den siste pakten er en pakt mellom Gud og Jesus. Det er derfor vi mennesker ikke kan rote det til, slik det skjedde i andre pakter. Vi nyter imidlertid godt av denne pakten i Jesu blod. Denne pakten er også et testamente. Vi er Guds arvinger og Jesu medarvinger. Den er gunnlagt på hva Jesus gjorde. Det er derfor vi mennesker ikke kan annullere denne pakten med våre bøllestreker.

Den nye pakt er ikke en fornyet versjon av de forrige paktene. Den nye pakt i Jesu blod står helt på egne ben. Og den er evig.

Leser man Bibelen i lys av paktene, med historien som følger, er det lettere å stykke opp Bibelen i oversiktlige deler når man leser. Da er det også lettere å forstå innholdet.

Jonathan Welton, som foreslår denne måten å lese Bibelen på, sier følgende: "Bibelen er Guds reise i pakter med menneskeheten."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt