Verdidebatt

Hva er den nye himmel og jord? Begrepsforvirring.

Hvis man ikke kjenner til den jødiske tankegangen og forståelsen av dette temaet, kan man ved første øyekast tenke at Gud i framtiden skal skape en ny himmel og en ny jord. Stemmer dette? En artikkel av preterist og predikant David Duncan.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I den jødiske kulturen på Jesu tid ble det aller helligste kalt "himmel", fordi det var der himmel møtte jord. Det hellige i templet ble kalt "jord" fordi det hadde et jordisk gulv. Og bronsehavet hvor prestene vasket i seremonielt, ble kalt "hav". Her ser vi referansen til "himmel, jord og hav". Et eksempel på dette ser vi i 2 Krøn 4:6 hvor ordet "hav" brukes: "Han lagde også ti renselseskar og satte fem av dem på høyre side og fem på venstre side. De var til å vaske i. De redskapene som hørte til brennofferet, skulle de skylle i dem, men havet skulle prestene vaske seg i."

Når vi leser vers om himmel og jord som forsvinner, eller at himmel og jord smelter med brennende hete (2 Pet 3), refererte den jødiske forfatteren til templet som ble ødelagt i år 70. Det nye templet er Jesus selv og hans menighet: denne nye "himmel og jord" trenger ikke noe "hav" da vi har blitt vasket rene i Jesu blod og Guds Ord. Dette leser vi om i Åp 21:1, som sier: "Og jeg så en ny himmel og en ny jord, for den første himmel og den første jord var blitt borte, og havet er ikke mer."

Så langt David Duncan.

Hvis man ikke har kunnskap om at jødene kalte templet for "himmel og jord" i sin tid, blir det nærmest umulig å forstå en del vers i Bibelen. Og da tolker man feil. Å kjenne den jødiske kulturen på den tiden med dens ord og uttrykk, er helt avgjørende for å forstå Bibelen. Johannes snakker i Åp 21:1 profetisk om at templet skal forsvinne. Han snakker ikke om en ny himmel og en ny jord, slik det klassisk har blitt forstått.

Når det gjelder 2 Pet 3, får man inntrykk av at Gud skal brenne opp hele universet med ild, for så å skape et nytt univers. Hvorfor skulle Gud trenge å gjøre noe slikt? Peter, som var jøde, var inneforstått med at templet ble kalt for "himmel og jord" av samtidens jøder. 2 Pet 3 profeterer om templets ødeleggelse i år 70. Det har til og med blitt hevdet at "elementene" Peter snakker om, har med grunnstoffene i det periodiske system å gjøre. Men det blir feil. Å oppdage nye grunnstoffer og systematisere dem i en tabell, var et arbeid som startet først på 1800 tallet - den tabellen vi har i dag - da tidligere forsøk hadde blitt forkastet. Paulus refererer også til "elementene". Peter og Paulus snakket altså ikke om fysikk og kjemi. Les sammenhengen så blir det klart hva de snakker om.

Gud skal heller ikke skape et nytt Paradis oppe i Himmelen. Hvorfor skulle han trenge å gjøre det? Det gir heller ingen mening.

Johannes' Åpenbaring var en bok som ble skrevet for å forberede de første kristne på den massakren som skjedde i år 70. De ble utsatt for grusom forfølgelse. Og da romerne endelig inntok Jerusalem, slaktet de ned for fote. Det sies at 1,1 millioner jøder døde. Mens de som flyktet, slik Jesus sa at de skulle gjøre, berget livet. Det hevdes at ikke én kristen jøde døde fordi de hørte på Jesu råd. Disse flyktet til Pella i Jordan.

Ja, det kommer en tid hvor det skal bli fred og glede på vår jord. Men inntil da vil Guds rike ekspandere, slik Jesus sa i Matt 13:31-33. Dette vil kulminere i Jesu gjenkomst. Først da vil jorden bli et Paradis slik det opprinnelig var.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt