Verdidebatt

Hva når prester mangler?

I perioden 1970-80 ble 1/3 av presteskapet utdannet. Mange er allerede pensjonister. Innen en ti-årsperiode gjelder det de fleste. Dagens yngre prester stiller større krav til velferd. De vil ikke bo i utkantene. Allerde merkes det! Løsning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Viktigste grunner tror jeg ligger under overskriften velferd og realisme:

1. Ektefeller har ofte lang utdannelse og spesielle yrker som ikke finnes i distrikter. (På 70-tallet var flertallet sykepleiere eller lærere. For dem var det jobber over alt.)

2. Det legges mer vekt på enn før at barna går på samme skole hele barndommen! (Barn skal først og fremst tas hensyn til!)

3. For en del er det viktigere å være i nærheten av venner enn å ha prestestilling. Det har forsåvidt også sammenheng med barnas trivsel. Foreldrenes venner har svært ofte barn i samme skole som deres egne.

Noen grunner går på unødvendige forandringer:

4. Det opprettes nye stillinger i tettere befolkete deler av landet.

5. Rike menigheter oppretter prestestillinger på egne midler.

6. Kristne organisasjoner har mer enn før teologer som ledere.

7. Sentrale og regionale råd og administrasjoner i Den norske kirke bruker i stor grad prester til stillingene. Hvorfor er det slik når de like godt kunne blitt tatt vare på av de med annen utdannelse?

Presten som selvopptatt?

8. Og kanskje jeg skulle være så kynisk: Har presteyrket så mange uheldige (både i bokstavelig og i overført forstand) sider at derfor slutter en fjerdedel av utdannete prester etter kort tid i stillingen sin og går over til annet arbeide? Slik har det forsåvidt vært de to siste generasjoner, men i dag gjelder det en mye større del.

9. Men er ikke den viktigste grunn som jeg viste i innledningen at for få studerer teologi i dag?

10. Jeg mener at det bør tas grundigere opp av Presteforening, bispedømmerådene, Kirkerådet og Kirkemøtet: Hva skal Den norske kirke gjøre når distriktene mer eller mindre er fri for prester? Dette kan ikke tas på alvor først når prester som er igjen må forvalte dobbelt så mange begravelser, gudstjenester, m.m. enn de har overskudd til.

Eller vurderer jeg feil?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt