Verdidebatt

Åpent brev til Karsten Isachsen

«Vi behøver en kirke som er preget av Jesus,» sier du. Men hvilken Jesus er det snakk om? Er det en Jesus som forkaster det Bibelen sier om ekteskapet som Guds skaperordning? Er det en Jesus som prioriterer voksne framfor barna?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Kjære Karsten Isachsen,

Tristhet og undring. Det var opplevelsen vår etter å ha lest innlegget ditt 10. januar og intervjuet med deg 13. januar i Vårt Land. Vi er blant dem som har satt stor pris på forkynnelsen din og bøkene dine gjennom mange år. Desto større er skuffelsen når du går ut med et grovkornet og usaklig angrep på brødre og søstre som har en annen oppfatning enn deg når det gjelder samlivsetikk.

LITE TROVERDIG. Å anklage kirken – og titusener av norske kristne – for å være selvgode, selvrettferdige og iskalde overfor homofile, er så ensidig og unyansert at det ikke er troverdig. Og å påstå at kirken ikke anerkjenner homofiles menneskeverd, er skivebom. Vi tror få kjenner seg igjen i dine grovmaskede generaliseringer. Hvis dine beskrivelser og anklager skulle få tilslutning, blir det vanskelig å leve sammen med to syn i kirken.

Hvilke deler av Den norske kirke sikter du til? Har du eksempler på menigheter som oppfører seg «ondartet» i møte med homofile? Overser du ikke at det har skjedd svært mye angående ordbruk og holdninger i Den norske kirke de siste 20 årene? Det virker som om du med beinhard retorikk og gamle eksempler prøver å fremkalle skamfølelse som et redskap til å endre folks tro og holdninger. For oss smaker dette av hersketeknikk.

Å VISE JESU SINNELAG. Kristne mennesker er kalt til å vise varme, respekt og kristen nestekjærlighet mot homofile medmennesker. Men det betyr ikke at man dermed må være enig i den kjønnsnøytrale agendaen angående samliv, ekteskap og barn. Ekte toleranse består faktisk i å vise respekt og åpenhet på tross av dyp uenighet. Det er fullt mulig å vise Jesu sinnelag og samtidig holde fast på Bibelens seksualetikk.

UHOLDBARE PÅSTANDER. Du snakker om «de homofile» som en ensartet gruppe. Det er uholdbart. De er like forskjellige som alle andre, og ikke alle er enige i målene og strategien til Åpen Kirkegruppe og LLH. Disse to gruppene utgjør bare en liten brøkdel av den ene prosenten av befolkningen som definerer seg selv som homofile.

Når du snakker om at homofile er født sånn, er også det uholdbart. Ingen har hittil bevist at homofili er medfødt. Tvert imot tyder mye på at homofile følelser skyldes et komplekst samspill av mange faktorer.

EKTESKAP OG BARN. Vi undrer oss over at du ikke nevner ordene «ekteskap» og «barn» en eneste gang. Dette er jo kjernebegreper i den kirkelige debatten. Mener du at likekjønnet ekteskap er i tråd med Guds skapervilje? Gjør kirken en synd hvis den ikke omdefinerer ekteskapet? Mener du at Jesus velsigner planlagt farløshet og at kirken bør gjøre det samme? Mellom linjene aner vi at du svarer ja på disse spørsmålene.

HVILKEN JESUS? Én ting er vi helt enige med deg i: «Vi behøver en kirke som er preget av Jesus.» Men hvilken Jesus er det snakk om? Er det en Jesus som forkaster det Bibelen sier om ekteskapet som Guds skaperordning (Matt 19,4-7)? Er det en Jesus som prioriterer voksne framfor barna (Matt 18,1-7)? Er det en Jesus som definerer far som overflødig (2 Mos 20,12)? Din taushet om hvor du finner bibelsk belegg for påstandene dine, er påfallende.

HVEM ER TAPER OG VINNER? De homofile har vunnet kampen, og kirken har tapt, sier du. Dette er ingen innlysende sannhet. I vår virkelighetsforståelse er barnet den største taperen. Vi spør: Skal en tidligere urett – mot homofile og andre minoriteter – nå erstattes med en ny urett, nemlig mot barnet?

Kirken taper denne kampen bare hvis den svikter barnet og Guds skaperordninger for familien. Sannheten om ekteskapet og barnet blir aldri en tapt sak. Sannheten går nemlig ikke ut på dato – uansett hva trender og tidsånd proklamerer.

Vennlig hilsen

Gunnhild Andreassen, Nord-Hålogaland Bispedømmeråd
Marie Klakegg Grastveit, Stavanger Bispedømmeråd
Tor Soppeland, Stavanger Bispedømmeråd
Øivind Benestad, Agder og Telemark Bispedømmeråd

Først publisert i Vårt Land 15. januar 2014.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt