Sissel Johansen

58

JULEFORNEDRELSE - smil til kamera!

Visjon Norge har sin årlige matpakke innsamling til trengende i Moldova - dette er sikkert vel og bra, men...

Publisert: 17. des 2010

Jeg satt og kikket på en slik sending for et par kvelder siden og ble vitne til noe av den verste fornedrelsen jeg har sett på tv. Det aller verste ved det var at det nok ikke var ment slik, men allikevel ble det i så stor grad.

Situasjonen var den at Jan Hanevold og hans team tilsynelatende kom kjørende på fattigste landsbygda i Moldova. Denne gangen fikk de øye på et kvinnemenneske som satt der i veigrøfta. Hun var gul og blå i det ellers så vakre ansiktet sitt og blodet rant fra div. kutt.

Jan går selvsagt ut og tar kontakt med damen, ved hjelp av tolken. De får på et vis vite at hun er blitt mishandlet av sin ektemann som er inne i huset deres. Sammen går de inn til mannen, som i første omgang sperrer opp sitt langt fra edrue åsyn. Jan selv humrer og ler og stotrer på sin østlandskengelsk: hehe, ja han tror nok han skal få bank av oss karene som kommer her, men nå får han altså i stedet Guds godhet og gaver som vi har med til julefeiringen deres, hehehe Amen!

Etterhvert ser vi mishandleren slappe mer og mer av i kroppen og sette opp et forventningsfullt ansikt som i stor grad kan tokes som grådig av en ellers uvitende seer. Han skjønner at det er noe å hente - og ingen kan klandre ham for det. Fattigdommen og uverdigheten skriker imot oss gjennom tv kameraene. De holder seg ikke for gode for å sveipe kameraet over nøden heller. De filmer ovnen der ekteparet brenner de siste klærne sine med knapper og alt, for å få en stakket stund med litt varme. Noen skitne kar står rundt forbi og ellers er det fint lite annet enn skitt og lort. Hanevold bemerker mer enn gjerne hvor ille det stinker der (forhåpentligvis bare på norsk).

Ellers er resten bare en eneste stor fornedrelse i mine øyne. Et sammensurium av en slags engelsk og norsk, forsøk på å tolke, amen og halleluja osv. osv. Midt oppi dette står denne grovt mishandlede stakkars unge kvinnen, med blodet fortsatt rennende og sine fullstendig døde øyne. En liten stakket stund glimter det kanskje et lite håp i dem, men etterhvert går det nok opp for henne at det kun dreier seg om noen matvarer "from Norway", som Jan så stolt proklamerer.  Det er noe, men det er ikke allverden i hennes nød. Hadde vi vært i Norge, sier Jan litt flåsete, så hadde vi jo kunnet kjørt dama på krisesenter... Nå må han nøye seg med å si til mannen med det grådige blikket: be nice to her" hehehe.  Ja, det tas sikkert til etterretning, tenker jeg som seer. Men bevares - hva skal man gjøre med slik en fullkommen nød? Selv Hanevold kan vel ikke trylle.

Ihvertfall synes jeg personlig at de kunne blitt spart for det jeg anser som en dobbel porsjon fornedrelse. At man kommer inn i elendigheten er èn ting, men at en flokk med ukjente mannfolk så og si avkrever deg å be frelsesbønnen mens blodet renner fra ansiktet - det blir virkelig i meste laget. Da har man virkelig ikke helt forstått hva menneskeverd går ut på.

Det er sikkert greit å vise frem at det er usle kår og at det er god grunn for velfødde nordmenn til å bidra, men noen ganger må vi rett og slett slå av kamera og skåne mennesker i deres fornedrelse. Ikke bidra til å øke den.

Selv kommer jeg aldri til å glemme øynene til denne kvinnen fra et sted på Moldovas landsbygd. De etset seg fast i det dypeste av sjelen og jeg gråter for slike som henne.

Kommentar #1

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Støtt opp om Moldova-aksjonen

Publisert nesten 11 år siden

Jeg kan være enig med deg i mye av det du anfører om akkurat den snutten med dette paret, men jeg er ikke enig i at dette skal bli verken nok et spark mot Jan Hanvold eller Visjon Norge og aksjonen som pågår for å få rikmannsNorge til å lette fattigdomstrykket noen uker i vinterMoldova.

Men - for å ta kritikken din først, Sissel.  Jeg ville ha tenkt at for dette paret ville forsoning og matpakke sammen med en adresse fra/til Jesus og den lokale menighet vært nok.  Det ble hakket for tydelig at hvis de tok i mot Jesus og ber frelsesbønnen, så skulel de nærmest få matpakke som belønning.

Det å ta imot Jesus som Herre og Frelser, mener jeg er en avgjørelse som kommer fra overbevisning og fra hjertet - og det lå det ikke slik jeg så det (med et halvt øye - skrev innlegg på VD med resten.) at dette paret selvstendig var klar til denne avgjørelsen.

VisjonNorge er etter min mening den eneste TV kanal i Norge som sender noe i nærheten av å være budbærer av kristenliv og kristentro.  I det ligger og et ansvar, etter min mening, til å være selvkritisk og utvelgende i hva en skal presentere.  Som mennesker kan alle gjøre feil der og da - og kamera er veldig avslørende sådan. 

Når det gjelder matpakkeaksjonen, så koster en matpakke kr. 500,- og etter innkjøpspriser i Moldova så vil den vare noen kalde uker i vinterMoldova.

Nå går vi inn i et fråtse og etegildet som kan fungere med bedret samvittighet hvis vi er villige til å dele med de fattigste i Europa.  Sånn sett er dette en aksjon som vi alle bør legge igjen noen kroner i - eller som en alternativ gave til en som vil sette pris på å vite at gaven min bidrar til at noen som virkelig trenger noe får det godt en stakket stund!

Moldova er gjerne ikke det land vi har mest kunnskap om - legger inn en snutt med tittel: Europa's fattigste land

http://www.youtube.com/watch?v=9A_c_f4Du0U&feature=channel

Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

svar til Knut

Publisert nesten 11 år siden

Knut skriver: Jeg kan være enig med deg i mye av det du anfører om akkurat den snutten med dette paret, men jeg er ikke enig i at dette skal bli verken nok et spark mot Jan Hanvold eller Visjon Norge og aksjonen som pågår for å få rikmannsNorge til å lette fattigdomstrykket noen uker i vinterMoldova.

Jeg kan raskt bekrefte at det heller ikke er min intensjon å hverken rette spark eller hindre folk å bidra. Tvert imot - dette er jo en slik fattigdom og nød som fordrer at langt flere enn Hanevold & co engasjerer seg. Og det håper jeg inderlig at flere også gjør, dersom de har mulighet.

Kommentar #3

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2788 kommentarer

Et godt skrevet innlegg,

Publisert nesten 11 år siden

men jeg er nok ikke enig i alt det du skriver her.  En god beskrivelse har du av denne utarmede familien, men dersom TV bildene kan få folk til å gi litt mere penger til tilsvarende familier, så er det vel anvendt film.   Denne familien bryr seg hvertfall ikke om de ble filmet eller ikke, den saken er klar!

Kommentar #4

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

men jeg er nok ikke enig i alt det du skriver her.  En god beskrivelse har du av denne utarmede familien, men dersom TV bildene kan få folk til å gi litt mere penger til tilsvarende familier, så er det vel anvendt film.

Takk, setter pris på tilbakemeldinger av alle slag :) Jeg er helt innforstått at dette var min personlige subjektive beskrivelse og opplevelse av situasjonen. Og som jeg også forsøkte å si: jeg forstod jo så absolutt at alt var gjort med veldig gode hensikter. Så det var ikke min mening å kritisere dem som faktisk gjør noe. Det er bare utrolig bra innsats!

Men likevel kritiserer jeg nok kameraføring og konsept både her og i veldig mange andre tilfeller fra media generelt. Jeg er kanskje spesielt følsom, ikke vet jeg, men jeg synes det er så forferdelig å se mennesker så nedverdiget og i en så hjelpeløs situasjon. Jeg synes det er trist at vi skal være nødt å avsløre så mye nød for å få frem ønsket om å gi. Jeg forstår samtidig viktigheten av å formidle for å trigge givergleden også, men det var nå bare dette med hele settingen, da :)

 

Kommentar #5

Anders Torp

6 innlegg  59 kommentarer

Takk!

Publisert nesten 11 år siden

Jeg har ikke funnet ut av e-post funksjonen her på verdidebatt, men jeg ville bare si at jeg setter stor pris på din støtte i den pågående debatten! Det er godt å se at det finnes reflekterte personer som deg i ett forum som dette :)

Kommentar #6

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden
Anders Torp. Gå til den siterte teksten.

Jeg har ikke funnet ut av e-post funksjonen her på verdidebatt,

Hei, tok litt tid før jeg fant ut av det også,  men du går inn på "min blogg" øverst til høyre, klikker der og klikker videre inn på "meldinger". Der skal det da ligge en liten tilbakemld. fra meg hvis det fungerer.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere