Verdidebatt

Sensurert historie?

Natt til 9. april 1940 falt den første nordmannen for Norge under annen verdenskrig. Det er i hvert fall dette vi lærer av historiebøkene våre vi får utdelt på skolen....

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Intet står det om de om lag 400 sjøfolkene som falt for flagget og landet sitt i tiden fra 3. september 1939 – 9. april 1940. Videre står det om de modige og svært betydningsfulle motstandsaksjonene til Heimefronten. Men innsatsen til de norske krigsseilerne, én av ti måtte dø, som faktisk var de viktigste aktørene for utfallet av krigen, oppsummeres kun over noen ganske få setninger i en faktaboks i det 18-siders lange kapittelet om krigen i Norge (Kosmos 9 for 9. klasse)

"Krigsseilerne hadde vunnet krigen, men tapte freden", fortelles det i filmen "Krigsseilere – med æren i behold".  Under krigen betalte seilerne en prosentandel av lønnen sin til NOTRAship-fondet i tillit til at dette skulle være grunnlaget for deres pensjon. Først i 1972 fikk alle krigsseilerne utbetalt NOTRAships midler, men de fikk bare en liten del av det de faktisk hadde innbetalt til fondet (180 kr pr. måned de var til sjøs under krigen).

Norske skoleelever blir ikke fortalt hvor grusomt den norske stat sviktet krigsseilerne, som var tvunget til å ofre alt for Norge. De fikk nemlig ikke se snurten av pengene de hadde investert i deres trygdefond da krigens dager var talte, det er til og med noen som ikke fikk sin rettmessige krigspensjon. Fortsatt lever det krigsseilere som venter på pensjonen sin. Helge Solvang, for eksempel, er 97 år gammel. Han har ventet siden 1945, nesten 60 år, på å få sin krigspensjon. Får han den mens han enda lever?

”Gutta på skauen” ble, og er rettmessig, hyllet for sin innsats under krigen, selv om de nødvendigvis ikke risikerte livet. Krigsseilerne derimot ble ikke bare glemt og oversett, men direkte motarbeidet og trakassert på det sterkeste av den norske stat. W. Churchill hevdet at de norske krigsseilernes innsats tilsvarte en million soldater på land, fordi de fraktet olje til Storbritannia. Uten oljen befraktet av nordmennene, kunne krigens utfall blitt annerledes.

Ligger det bak unnlatelsen av informasjon om krigsseilerne i lærerbøkene et bevisst ønske fra myndighetenes side om å skjule deres behandling av våre sjøkrigshelter? Jeg synes det er på tide at vi elever får kunnskap om krigsseilernes innsats for Norge under begge verdenskrigene!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt