Verdidebatt

Sju lys i staken

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Adventsbilaget til Vårt Land kom med en morsom artikkel om den elektriske, sjuarmede staken som vi ser i mange vinduer. Her kunne vi lese at det sto en sjuarmet lysestake i tempelet i Jerusalem. I Sverige har de en lang tradisjon med en sjuarmet trestake med levende lys i adventstiden. På nittentretti-tallet var det en mann som fant på å gi staken elektriske lyspærer. Dette ble veldig populært, det ser vi jo tydelig. Symbolikken, derimot, er svært uklar. Ingen kan si noe sikkert om hva som er meningen med de sju lysene.

Jeg har gjort meg mine egne tanker om dette. Jeg liker å tenke at det er et lys for hver dag i uka. Det passer godt nå i mørketiden. Jesus er lyset som skinner i mørket. Allerede de gamle profetiene gav oss denne opptakten til juleevangeliet: "Det folk som vandrer i mørket, får se et stort lys... For et barn er oss født..." De sju lysene minner meg om at Jesus gir lys for hver dag, hver uke, hele året, hele livet igjennom.

Det er også en annen måte å tenke om dette på. Etter gammel, kirkelig tradisjon er sjutallet fullkommenhetens tall. Det rommer hele virkeligheten med både himmel og jord. Sju er tre pluss fire. Tre er Guds tall - Faderen, Sønnen og Ånden. Fire er jordens tall - vi snakker jo fortsatt om de fire verdenshjørner. De sju lysene minner oss da om det store, sammenfattende mysterium - at Gud har kommet nær oss, at lyset er å finne i hans Sønn, og at lyset skinner for hele den vide jord.

God adventstid!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt