Verdidebatt

Overvåkningens hensikt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det brevet som USAs ambassade avsendte til POT 5 mai 2000, kan vi lese at Surveillance Detection Unit hadde som målsetting "to neutralize any terrorist and criminal attack." Kopi av dette brevet er gjengitt i Dagbladet 18 november.

Naturligvis kjøper det offisielle Norge denne forklaringen uten hemninger. Står man overfor uforståelige hendelser i samtiden, er det beste hjelpemiddel å studere historien.

Motstandsbevegelsen i Europa, i sentrale land som Italia og Frankrike, var dominert av kommunister. Ved etterkrigsvalgene,også i Norge, gjorde kommunistene brakvalg som skulle være så kjent at jeg ikke trenger legge fram dokumentasjon og tall.  USA var redd for at deres hegemoni i Europa skulle bryte sammen og at kanskje kommunistene i samarbeid med Sovjetunionen tok makten. Intelligente folk som Albert Camus og Arthur Koestler var autentisk bekymret for dette.

Det da USA/Nato gjør er at de oppretter prosjektet Operation Gladio som tok sikte på å knuse den europeiske kommunismen samt å bygge opp en hemmelig hær som i Norge ble kalt Stay Behind. Over hele Europa fantes Stay Behind for eventuell krig mot kommunister og Røde Armeen.

Den beste boka som er skrevet om dette er Daniel Ganser: Natos secret armies,2005.

Nå viser det seg at det ene etter det andre av europeiske land har hatt akkurat samme overvåkning som Norge, i Sverige fra slutten av 1990, i Danmark,etc etc,Tyskland..

Hvis vi da ser på den politiske situasjonen i Europa på slutten av 1990-tallet og 2000,hadde Russland kommet seg på bena igjen og fått orden på gass og oljeeksporten sin til Europazonen. Da får vi den trenden at land som Italia,Frankrike og Tyskland helt åpent ivrer for at Russland skal knyttes nærmere Europa.

Den mest markante personligheten for denne nye Østkurs, var kanzler Gerhard Schrøder. Det er ingen hemmelighet at USA gjorde alt som sto i deres makt for å vippe han ut av tysk politikk.

Da må man også ha klart for seg at når det gjelder industri og bankmakten i Tyskland,så var det allerede tunge krefter som på 1920-tallet - i det som kalles den konservative revolusjon 1918-1933 - som så det slik at Tysklands framtid lå i en allianse med Sovjetunionen. Sovjet hadde alle de råvarer som eksportindustrien i Tyskland trengte.

Idag er akkurat denne trenden geopolitisk tenkning på oppadgående i Tyskland,Iran har også vært et enormt satsningsfelt for Tyskland. Men både Berlusconi og Sarkozy har vært glad for at to store gassledninger fra Russland tar seg inn i Europa snart. Og arkitekten for mye av dette har vært Gazprom-ansatte Schrøder.  (F.William Engdahl i boken Full Spectrum Dominance er ekspert på de geoenergiske og geopolitiske konsekvensene av dette.)

Mitt syn er altså at USA på slutten av 1990 fryktet at Russland ville komme til å dominere EU på sikt og at det derfor var nødvendig å få kartlagt anti-amerikanske krefter i Europa i tilfellet USA på et eller annet tidspunkt mente Russland begynte å dominere europeisk politikk i deres disfavør. En allianse mellom Tyskland og Russland ville være et amerikansk mareritt siden Tyskland i forhold til USA og andre rivaler, har en stabil økonomi.

På et vis er dette en ny variant av Stay Behind som skal befeste USAs hegemoni over Europa.  De er meget klar over at Støre har opprettet en egen avdeling i UD som i stor stil jobber med å utvikle de tysk-norske forbindelsene. Men det store spørsmålet er naturligvis når Tyskland ryster av seg USAs formynderi i utenrikspolitikk og legger ut på en egen kurs. Alt tyder på at den går mot det Kaspiske Hav,Kina og Russland. Vil det være i USAs interesser?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt