Verdidebatt

Komplett feillesning om Nato

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den 19 og 20 november 2010 så er det da Nato-toppmøte i Lisboa og både Dagbladet,ved Einar Hagvaag, og Klassekampen ved Bjørgulv Braanen,skriver om dette henholdsvis 17 nov og 18 nov.

I Norge er det slik - ganske annerledes enn i Europa forøvrig - at også den politisk intellektuelle eliten er som snytt ut av den sosialdemokratiske skogen til Thorbjørn Egner. Naivistisk og idealistisk tenkning er så grunnfestet i Norge at enhver som måtte utfordre denne, er dømt til evig fordømmelse.

På et slikt Nato-møte har man åpne samtaler og pressekonferanser, men man har også lukkede møter hvor bare sikkerhetsklarerte personer slipper inn. Det er der the real thing foregår. Da Nato i virkelighetens verden er i krig i Irak og Afghanistan og trapper opp til krig i Jemen, Somalia og SørSudan, ønsker man naturligvis å gi "fienden" misvisende oppfatninger av vilke militære planer man har.

Einar Hagvaag har funnet ut at "Nato vender hjem". De skal nå ha blitt gode venner med Russland og plaget som de er i Afghanistan,trekker de seg tilbake derfra i 2014-15.

Bjørgulv Braanen ligner mer og mer på Harald Stanghelle i Aftenposten. Begge er sosialdemokrater som avslutter alle lederartikler med ordet HÅPE. Jeg har i årevis foreslått at såfremt norsk politisk journalistikk forbød ordet "håpe", ville nivået økt betraktelig for "håpe" bringer oss hele tida inn i Hakkebakkeskogen hvor som kjent de kjøttetende rovdyrene går over til graseting.

Braanen siste setning må vi løfte fram som et monument over forfallet i tenkning på den selvutnevnte "venstresiden" som utelukkende består av middelklasse intellektuelle.

"Vi får vår del håper at USA og Natos nederlag i Afghanistan vil bety at vi går inn i en periode mindre vestlige ekspansive militære ambisjoner enn under Bush-æraen. Krigsnederlag former historien på avgjørende vis." (Klassekampen 18 nov 2010)

Det som har skjedd i Afghanistan er at de rundt 150 000 Nato-soldater som har vært der har fått bygget seg opp som et samlet Nato-hær av omkring 40 stater. Nå har man gjort erfaringer med arbeidsdeling og samhandling og Nato forbereder seg til å bruke lærdommene på nye kamparenaer, ikke minst i MidtØsten og Afrika.

Det er langt mere realisme i den britiske ambassadøren Cowper-Coles som hevder at Nato vil bli i Afghanistan i femti år. Den britiske general David Richards tror 30 år er mere realistisk og sier forøvrig at man kan ikke vinne noen krig mot Qaida. Sitat:

"The national security of the UK and our allies is,in my judgement,at stake." Det minste han tror er mulig er å "containe" Qaida.

Her slipper vi inn den digresjon at da den britiske hæren nylig holdt en æresstund for falne soldater,dukket de britiske Qaidas opp med plakater hvor det stå: British soldiers must burn in hell. og en dukke av en soldat samt flagg,ble symbolsk brent. Da det britiske politiet skulle gripe inn,rettet de fokus på britiske hvite borgere som protesterte mot Qaidaene.

handlinger snakker høyere enn ord. Byggingen av militære baser over hele Afghanistan fortsetter med stor styrke. Bagram og Shindand Air Base får gigantiske proposjoner ikke ulik Bondsteel i Kosovo som er USAs største i Europa. Som en forsvarsanalytiker formulerte det: Afghanistan har blitt en eneste "huge land-based aircraft carrier".

Meningen med denne enorme satsningen - USA bygger om ambasseden i Kabul til 500 millioner dollar - er naturligvis å fullføre planen fra 1997 om at Nato og Vesten må skaffe seg hegemoniet over det energi-rike EuroAsia hvor Afghanistan selv er en gullgruve av strategiske mineraler.

Et slikt hegemoni vil også - ifølge krigsplanleggerne - bevirke at Kina ikke får breiet seg utover sine grenser, det vil holde både Russland,Pakistan og Iran i sjakk.

Tyskland har 5000 sodater der og forsvarsminister Guttenberg bygger om Bundeswehr til å bli en profesjonell hær som er spesialisert for internasjonale operasjoner. Forsvarsbudsjettet er for øyeblikket på 46 milliarder dollar. England og Frankrike ruster opp det militære samarbeidet innen hangarskip og kjernefysikk,atomvåpen.

Stikk i strid med de Thorbjørn Egner-inspirerte "analytikere",vil vi i de nærmeste årene se det flyvende Nato satt inn på mange krigzoner. Braanen og Hagvaag er nærmest kriminelle in sin villedelse, men vi lever altså i Norge og det er vår skjebne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt