Kommentar

Vinterdepresjon

Ca 400 000 personer i Norge (eller flere!) sliter med vinterdepresjon når mørket slår inn over landet vårt. Kjenner du en av dem?

Typiske symptomer på vinterdepresjon er; mangel på energi og tiltak, tretthet og økt søvnbehov (man sover lenger uten å bli uthvilt), økt matlyst med vektøkning og en spesiell trang etter søtsaker, liten sosial aktivitet og en generell følelse av utilpasshet og depressive tanker. Hos noen finner man et rent tretthetssyndrom uten andre depressive symptomer. (fra lommelegen.no)

I 8 år har jeg slitt med vinterdepresjon. I oktober/november slår det inn over meg, og blir der til mars/april. Så sommerhalvåret består av dager jeg virkelig prøver å sette pris på, og nyte. Før hadde jeg sterke depressive symptomer også, nå er det mer denne enorme trettheten. Jeg sover 15 - 20 timer i døgnet, og er fortsatt trøtt og sliten når jeg er våken. Orker ikke ta initiativ til ting som ellers er en selvfølge.. Dra på butikken for å handle, gå på kino med venner osv... Jeg sover og spiser.. Spiser mer enn jeg trenger, spiser søtsaker hvis jeg har muligheten til det.. Legger på meg.. Orker ikke tenke på sminke, hår, klær osv, og ser ustelt ut.. Jeg fryser fort, og pakker meg inn med sjerf og lue osv, selv om ovnen står på fullt inne i leiligheten min.. Livet blir kjedelig og meningsløst... Sitte her, dag ut og dag inn... Samtidig orker jeg jo ikke gjøre noe med det..

Kjenner du noen som sliter med vinterdepresjon? Som akkurat nå slutter å bli med ut på sosiale ting.. Som du plutselig ikke ser noe til... De ser kanskje ikke ut som de pleier, og føler seg garantert ikke slik heller. Kanskje er de ikke så lette å prate med. De orker bare ikke... Det er ikke personlig ment. Kanskje du kan gi litt lys inn i dette mørke vinterhalvåret deres?

Send et kort, en sms, en e-post, en liten hilsen på facebook-wallen. En sang fra youtube eller Spotify. En liten oppmerksomhet som viser at de er husket på, at de ikke er glemt, og at de er like mye elsket nå som før.

Sånne små ting, som tar deg svært liten tid av dagen din, men som kan lyse opp deres, nok til at den dagen ble så mye bedre enn forventet... :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar