Verdidebatt

Rollemodeller og alkohol

Trygghet og sikkerhet er viktige momenter for at mennesker skal trives i sitt eget lokalsamfunn. Undersøkelser viser at mange mennesker føler seg utrygge for å bli utsatt for vold, spesielt i helgene. Vold er regnet som et folkehelseproblem i Norge. Oftest blir volden utøvd på kvelds og nattestid i helgene og da ofte i det “offentlige rom”. Frekvensen av gjøremål hos politiet øker i helgene og stiger gradvis i de sene nattetimer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er nå kommet en ny forskrift for pasientregistrering for 2009 der alle landets helseforetak nå er pålagt å registrere omstendigheter rundt skader og ulykker i Norsk pasientregister. Dette vil etter hvert gi en bedre oversikt over hvilken rolle alkoholen spiller inn på denne problematikken. I en studie ved Bergen legevakt av de som ble behandlet for voldsaker var det 70 prosent som var påvrirket av alkohol. (Steen og Hunsgaard 1997).

Det er liten tvil om at de alle fleste krangler og slagsmål i ukedagene og i helgene skyldes inntak av alkohol. En trenger ikke være forsker eller ha noen spesielle evner eller lese undersøkelser for å finne ut denne enkle sannheten. Slik har det vært i kongeriket i alle år.

Det ender til slutt ned på den enkelte familie og videre hvilke holdninger vi vil gi våre barn. Foreldre er voksne rollemodeller og det er ofte til slutt deres gjøren og laden som blir det som sønnen eller datteren overtar videre i eget liv. En gammel brosjyre utgitt av Oslo politikammer viser til undersøkelser hvor foreldre aldri drikker alkohol i hjemmet så drikker bare femti prosent av deres barn alkohol som voksne mennesker. Eksemplets makt,eller?

Det snakkes i dag om forebyggingstiltak hele tiden i skolen og det er helt riktig at vi fokuserer på dette. Det er dyrere å reparere enn å forebygge. Men, den viktigste forebyggingsarena er den vi alltid har hatt. Nemlig rundt kjøkkenbordet i eget hjem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt