Jan Hårstad

1125

Dollar som russisk rulett

Publisert: 8. nov 2010

Jeg hadde håpet at folk som var profesjonelt skolert i verdensøkonomi,ville skrive om utviklingen innen verdensøkonomien som er iferd med å komme helt ute av kontroll. Da det ikke ser slik ut skal jeg utfra lesning av aviser og internett skissere situasjonen: allerede på 1980-tallet begynte store selskaper i USA å flytte industriproduksjonen til lavlønnsland såsom Asia og LatinAmerika.

    Dette gjorde det amerikanske finansoligarkiet rikere, men ikke nasjonen som sådan: nå stipuleres det at USA har rundt 200 trillioner dollar i gjeld.

    Det var også stipulert at krigen mot Irak skulle koste rundt 50 millioner dollar og være over i løpet av en måned,- Afghanistankrigen skulle også bli billig og kortvarig,noe som i praksis har ført til at krigene gjennom ti år har kostet et sted mellom 3 trillioner og 7 trillioner dollar.

   Det offisielle tallet arbeidsløse i USA ligger rundt 10%, mens mange anslår at 15% er et langt mer realistisk tall. Det som har fungert i USA er det militær-industrielle komplekset som pr idag har 700 militærbaser i 120 land. Det koster naturligvis astronomiske summer.

   Rivaler til USA såsom Kina,Russland og Tyskland sitter på berg av dollar som reservevaluta og amerikanske statsobligasjoner og deres økonomier er oppadgående mens USA sakker akterut.

   I denne situasjonen foretar Ben Bernanke i Federal Reserve et risikogrep som noen allerede har kalt "economic tsunami",andre "monetary terrorism" og "currency war".  Onsdag 3 november slipper han løs 600 milliarder nytrykte dollar-sedler som stimulus i aksje og pengemarkedet. Meningen med denne russiske rulett-operasjonen er naturligvis å tvinge de nevnte rivalene til å justere sin økonomiske politikk etter USAs behov og ønsker. Det er teorien.

   Men det som da kan skje er at det som kalles Bric-blokken,dvs Brazil,Russland,India,China, rett og slett vraker dollaren som verdens ledevaluta og lager noe nytt? Skulle dette skje,ville det være katastrofenes katastrofe for USA da verdens oljehandel har gått i dollar og resirkulert gjennom amerikanske banker. Ikke minst SaudiArabia.

   Tyskland er en av de som har reagert hardest og sier at dette siste grepet strider mot alle vedtak i G-20,IMF og Verdensbanken de siste årene.

   Hvorom allting er: det er altså en internasjonal valutakrig på gang som definitivt vil redusere det norske oljefondet på den ene eller annen måte.  Det offisielle Norge lider av virkelighetsangst så det er opp til internettfolket å belyse utviklingen av denne økonomikrigen. Vi har ikke andre valg.

Kommentar #1

Sverre Kolberg

3 innlegg  414 kommentarer

Verdidebatten?

Publisert rundt 11 år siden

Jasså! , da, så......!

Johan Galtung har spådd i 2005-6: "Jeg gir dem 20 år til..." Jeg tror han regnet til han ble 90 eller vel så det og regnet med å delta selv i applausen.

Mitt teorem er at vi står overfor tidenes valutareform. Saltet, ikke gullet, var viktigste valuta i det gamle Rom, derav ordet SALÆR. Hansaen var likeså et saltimperium. Saltet, ikke gullet var Hansaimperiets Euro.  

Så fulgte det sorte gull, først i fast form og så i flytende. WW2 sto om det sorte gull. Centralmaktene sto i beit for det og rykket ut for å få det. Og tapte på 3 punkter Stalingrad som gjaldt pramdragerne på Volga og tjæra i Baku, El Alamein som gjaldt Suez ogArabian Oil, og Nordatlanteren Ubåt konvoikrigen som gjaldt pennsylvanian oil over til Archangelsk og England. På de avgjørende tre punkter vølte partene ikke noesomhelst  hva gjaldt mennesker og materiell.

Seieren ble dernest feiret med store bensinsvin, tiger på tanken og flammer ut av eksosrørene.

Men Al Gore er genial. Bare på grunn av et mikroskopisk valgnederlag i Florida kjørte han opp hele hollywood og tok samtidig kvelertak på

1, The american way of life

2,The Chineese way of life og

3,Oljeledningen mellom Saudi Arabia og Pentagon

Kvelertak, slå den, og satte Guinness Verdensrekorden i konspirasjon. Efter instruks av James Hansen NASA/GISS som var blitt forkjetret og EX-COMMUNISERT.

Men det innebærer at tidligere verdipapirer vil bli verdiløse. Man vil kunne tørke seg bak med dem og bære dem i firkanta kufferter til børsen og ikke få så mye som et pund smør for dem. Og vil med fordel heller kunne tapetsere vegga med dem. (Minner det om noe?)

Med bortfall av inntektsskatt og skatt heller på brenningen av fossilt carbon, vil den nye Eurodollaren heller bli utslipps- tilladelsene, og man børser allerede med dem. Og hard valuta vil være det negative fossile carbon ut av exosrøret.  Og lett å forfalske.

 ADVLTERARE vil være særlig lett. Man fremstiller små flasker og det skal ikke mye til, med sprit parafin eller tennveske inneholdende Carbon 14 for la oss si ti tankfyllinger. Eksosen vil da vise at man kjører på biofuel. Og mangler Carbon 14 i exosen så vanker inndraging av kjøretøyet avskilting på stedet og en klekkelig bot, om man ikke har løyve, og løyva vil være vesentlig dyrere enn C14-sprit på små 100-ml flasker, betaler i kassen. På svartebørsen.

Var det ikke verdidebatt dere ville ha da?

Kommentar #2

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Veldig godt innlegg.

USA har dollaren og dette har vore deira fremste våpen.

Dei er heilt avhengig av at dollar og i framtida vert den leiande valutaen.

http://www.oljekrisa.no/iran%20burse.htm

USA køyrer på fyrste klasse mot økonomisk kollaps.

 Dei siste åra har underskotet i handelsbalansen vist astronimiske summar. Dette er ikkje bærekraftig stort lenger.

Heldigvis for USA har naive sjeler kjøpt statsobligasjonar og Kina har no uteståande enorme summar etter å lånt USA pengar i lang tid.

Kor lenge vil Kina la seg lura av USA?

http://www.youtube.com/user/richardperry2#p/u/5/_pIZAqnMpBY

Me kan tenkja oss korleis dei vil reagera når dei forstår at pengane deira er tapt.

 

 

Kommentar #3

Sverre Kolberg

3 innlegg  414 kommentarer

Jasså?

Publisert rundt 11 år siden

Jeg visste ikke at du var økonom Langesæter.

Men jeg er kjemiker og vet hvordan vi skal klare å lure systemet. Jeg har publisert mitt forslag.

Kommentar #4

Clas Johnny Eriksson

0 innlegg  15 kommentarer

Vedr. Dollar som russisk rulett

Publisert rundt 11 år siden

En veldig god tråd, Jan. Dette er et høyst aktuelt, og viktig, tema for oss nordmenn.
Og jeg er helt enig med deg; på tross av situasjonen er det dørgende stille rundt et tema som burde spikret store fete bokstaver på veggen i landets nyhetsredaksjoner.

Problemstillingene som fremkommer i linken som Langesæter publiserer fra oljekrisa.no er også meget aktuell og bør leses av alle som ikke har interessert seg i tematikken tidligere (selv om jeg ikke deler synet på de fryktbasert peak-oil artiklene).

Som nordmenn burde vi for lengst ropt et varsko. Vår fremtidige velferd vil forsvinne som dugg for solen den dagen USD blir erklært verdiløs og blir konvertert inn i en ny global valuta. Hvorfor "oljefondet" ikke velger å investerer i "hard valuta" i tider som disse er for mange uforståelig. Tilsvarende undres mange med meg hvorfor Norge, som en oljenasjon, ikke velger å gå over til EURO som transaksjonsvaluta for oljehandelen. Og ikke minst; hvorfor ikke norsk media setter dette på dagsordenen. Jeg tror dessverre kjernen til svaret finnes i nevnte link i kommentaren til Langesæter.

USD har, som allerede nevnt tidligere i denne tråden, kommet til et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake. Det er absolutt ingen ting som kan redde dollaren slik den er idag. Og konsekvensene vil bli enorme for samtlige økonomier som har basert sitt fundament på denne valutaen (som den norske).
Fra og være et "økonomisk annerledes land", med en befolkning som demonstrer for høyere lønn mens resten av verden sliter med enorm arbeidsløhet, kan norge selv, i løpet av et døgn, bli kastet inn i samme situasjon. Da vil norges totale lånebelastning, som målt mot BNP er ekstremt høyt (selv sammenlignet med en "PIG-nasjon" som Italia) dra oss ned i en veldig langvarig og iskald resisjon.

Refleksjoner rundt den nevnte valutakrigen er også høyst interessant, sett i lys av QE2 og kinesernes påståtte manipulering av egen valuta. Uavhengig av dette tror jeg de fleste økonomer vil være enige om at en ny global valuta snart vil se dagens lys. Diskusjonen har allerede stått høyt på dagsorden i et par år og ble sist diskuttert under G20 møtet i helgen. Den allerede fungerende "statsvalutaen" IMF's SDR blir trukket frem som den heteste kandidaten til å ta over i et kontantløst samfunn.

Kommentar #5

Svein Berntsen

276 innlegg  869 kommentarer

Betimelig fokus på en tikkende bombe.

Publisert rundt 11 år siden

 

Jeg er enig i at media i Norge inneholder forvinnende lite om farene som truer i denne sammenheng. Krisen er et faktum og kan slå til og skape panikk når som helst. Det er en del stoff tilgjengelig på nettet som er analytisk opplysende. Ser gjerne at de som følger med holder oss orientert med jevne mellomrom. Krisen vil merkes også av oss rike nordmenn. Applausen for foralterne av oljeformuen vil nok stilne tenker jeg.

http://www.newser.com/story/104825/obama-enters-g20-currency-fray.html?utm_source=part&utm_medium=inbox&utm_campaign=story

Kommentar #6

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

 

Linken eg har vist til i mange år

http://www.oljekrisa.no/iran%20burse.htm

seier:

"Dette kan ikke USA tillate, og det vil om nødvendig ta i bruk en lang rekke virkemidler for å forhindre det....

● Et ensidig avgrenset angrep inkludert bruk av atomvåpen. Et forferdelig strategisk valg, gitt følgene av neste steg – ensidig total krig. USA vil trolig bruke Israel til å utføre deler av denne skitne jobben.

● Ensidig total krig, strategisk sett det verste alternativet. For det første er USAs militære ressurser allerede overanstrengt gjennom to pågående kriger. For det andre vil dette skape økt fiendskap i andre mektige nasjoner. Land med store dollarbeholdninger kan begynne å selge ut disse som en stille form for protest, noe som også vil svekke mulighetene til videre krigføring. For det tredje - Iran har strategiske alliertere som kan trekke andre land inn I krigen. Slike interesser foreligger med Kina, India og Russland gjennom Shanghai Cooperative Group, og gjennom en separat pakt med Syria."

Det finst ein person som gjerne brukar dei verste våpena om nødvendig.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10010719

"Heile verda undra seg over dyret og følgde det..."

"Og dei som bur på jorda, og som ikkje har fått namnet sitt skrive i livsens bok frå verda vart grunnlagd, dei skal undra seg når dei ser dyret som var, men ikkje er, og endå skal koma. " 

Fem av dei er falne, éin er no, og éin er enno ikkje komen, og når han kjem, skal han bli verande berre ei lita stund. 11 Dyret som var, men ikkje er, det er sjølv den åttande, men like fullt ein av dei sju og går sin undergang i møte. "

http://www.youtube.com/watch?v=SqDy6H1bEQs

 

Kommentar #7

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Tug-of- war?

Publisert rundt 11 år siden

 Takker for alle gode og innholdsrike kommentarer. Torsdag 11 og fredag 12 nov. skal det da være G20 møte i Seul,SørKorea og det må bli et historisk møte all den stund nær sagt alle deltagerne på forhånd har dømt USAs aktuelle handlemåte nord og ned - faktisk med udiplomatisk språk og.

   Nå har jeg interessert meg for utviklingen inni USA noen år og har for lengst funnet ut at den norske pressen i all hovedsak dekker USA ved å skrive av sentrale artikler i New York Times og Washington Post. Men dette er jo elitens organer og helt annerledes enn aviser i Detroit eller New Orleans hvor man går inn i et mer virkelighetsnært USA som faktisk er skremmende saker.

   En kan ta Detroit som ser ut som et katastrofeområde. Der var det 15% som stemte ved siste valg!!! Det finnes tall om dette for interesserte, men et enormt prosenttall stemmer ikke i USA. Det hadde vært nyttig å få vite hvor disse drifter hen politisk. En av de aller største spenningene i USA nå går mellom hispanics (folk fra latinamerika) og blacks,en annen motsetning som tårner seg opp er mellom det enorme militærkomplekset og den tunge innflytelsen som israel-lobbyen har på utenrikspolitikken.

   På søndag sneiet Obama innom situasjonen i USA: "There is going to be tug-of-war within the US between those who se GLOBALIZATION as a threat and those who accept we live in a open integrated world..."

  Dette var den poetiske utgaven av noe som kan bli en ny borgerkrig inni USA. Finanseliten og deres politiske redskaper har i det stille jobbet med the North American Unionen som skal bli en ny stat bestående av USA,Canada og Mexico med valutaen AMERO.

  Alle protestbevegelser i USA,fra riflemennenes organisasjoner til Konstitusjonsvokterne,til teaparty-bevegelsen,etc,etc er skarpt imot tanken på å globalisere USA på dette viset. meningen er heller den at det er altfor mange millioner ulovlige innvandrere som det er og det er kamp,bitter kamp, om jobber og daglig brød. Millioner går på matlapper allerede.

  Hvis nå ikke Bernankes Fed lykkes med denne dollargambitten på 600 milliarder nye papirdollars, står USA overfor en situasjon ikke ulik den tyske Weimarrepublikken i 1923. Dette har faktisk politi/hær i USA forstått forlengst og har sogar invitert Nato-stater fra Østblokken til øvelser i nedkjempelse av street- og ghetto riots. Polakker og latviere har deltatt og i denne globalisering ligger naturligvis tanken om at "tug-of-war" kan bli regelrette bygerilja trefninger. Våpen er det ikke mangel på, våpenbutikkene går 24 timer i døgnet,folk væpner seg av instinkt nå.

  Norske politifolk deltar nå i bevoktning av Hellas grenser mot Tyrkia. Nå er det etter mitt skjønn på tide å forberede et norsk grensepoliti før mye kommer ut av kontroll.

Forsvar av Norge har vi som bekjent ikke, det er i Asia. Alas.

Kommentar #8

Clas Johnny Eriksson

0 innlegg  15 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Om noen er interessert i flere synspunkter om finansmarkedet og dollaren så har denne markedskommentaren en "beskrivende" konklusjon:

http://www.gainspainscapital.com/index.php?option=com_content&view=article&id=184:debt-bubble-chronicles-does-bernanke-really-think-qe-will-boost-home-prices-or-is-he-simply-trying-to-hide-an-even-bigger-problem&catid=40:bonds&Itemid=71

Jeg nevner kort:
De 5 største amerikanske bankene sitter på derivatkontrakter med en samlet verdi på 223 billioner USD; 13 ganger mer enn USA's BNP og nesten 4 ganger mer enn den globale BNP.

"Thus, both of Bernanke’s claims (that QE will help housing and spur business investment) are a crock. So what’s the REAL reason he’s frantic to kep interst rates low? Derivatives."

"No, Bernanke is doing one thing and one thing only: trying to shore up the overleveraged, derivative-riddled balance sheets of the Too Big to Fails. He is sacrificing the US Dollar, middle class, savings, and possibly even the Republic just to aid his Wall Street masters. "

Spørsmålet er ikke lenger knyttet til krakket som kommer, men om det er med hensikt eller ikke. Ut fra et historisk perspektiv har jeg mine klare tanker rundt det. Med i et samfunn som det norske blir jeg fort stemplet som konspiratoriker om jeg kommer med andre tanker enn de som setter dagsordenen. Jeg lar derfor den ballen ligge. Det gjøre våre folkevalgte også. Men med litte kunnskap om matematikk og historie så finner du fort svaret selv.

Kommentar #9

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert rundt 11 år siden

Washington Post: War with Iran would rescue US economy !

http://engforum.pravda.ru/showthread.php?299334

Look back at FDR and the Great Depression. What finally resolved that economic crisis? World War II.Here is where Obama is likely to prevail.

http://www.debka.com/article/9132/

Obama piles more military pressure on Iran

"The US should consider sinking the Iranian navy, destroying its air force and delivering a decisive blow to the Revolutionary Guards

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere