Finn Eriksen

Alder: 49
  RSS

Om Finn

Bergen.

Følgere

Gjør Joseph Kony berømt!

Publisert nesten 10 år siden

En video som nå eksploderer på Facebook, Youtube og Vimeo, tar sikte på å gjøre lederen for den ugandiske opprørsgruppen The Lord`s Resistance Army, Joseph Kony, berømt. Ikke for å hedre han, men for å få han dømt.

Den neste samfunnsendringen med utspring i sosiale medier kan nå være under oppseiling. En halvtimes film laget av regisøren Jason Russel har spredd seg hurtigere enn ild i tørt gress i vår digitale verden. Potensialet er nok ikke like stort som ved den Arabiske våren, men for det ugandiske folk som har vært terrorisert av denne mannen og hans opprørsgruppe LRA siden 1987, vil det være av tilsvarende betydning.  

LRA eller Herrens armè, som den gjerne kalles på norsk, har spredd død og fordervelse i sine bestrebelser på å innføre et religiøst teokratisk regime i Uganda, basert på en synkretisk kristendom. De har blitt anklaget for omfattende brudd på menneskerettigheter, deriblant kidnapping av sivile, bruk av barnesoldater og flere massakrer.
Det kan synes som hårete mål av en idèalistisk filmskaper å skulle gjøre en ende på denne tragedien. Men etter den Arabiske våren kan ingen lenger avskrive påvirkningskraften i de sosiale medier. Denne kampanjen har da også allerede gjort inntrykk på den amerikanske regjering som i oktober 2011 sendte 100 "rådgivere" til Uganda for å hjelpe dem med å arrestere Kony.   
Kanskje burde kristne være særlig opptatt av å vise sin avsky overfor denne forbryteren som skitner til deres religion ved å bruke den til å legitimere krigsforbrytelser.
På samme måte som muslimer flest bør skjønne viktigheten av reformere inhumane tolkninger av islam, og sekularister flest bør protestere mot at Syrias president Assad massakrerer tusenvis i sekularismens navn.

Uansett religiøst ståsted; bruk gjerne en halvtime på denne filmen, og spre den på din FB-side! 

 

Gå til innlegget

Brun-Pedersen og ytringsfriheten

Publisert rundt 10 år siden

Mer demokrati og ingen heksejakt på ytringer sa Stoltenberg etter 22/7. Er ALLE enige i det?

Mer demokrati og ingen heksejakt på ytringer sa Stoltenberg etter 22/7.
Min oppfatning er at disse idèalene i stor grad har blitt holdt i hevd etter dette.
Men i de siste ukene har debattklimaet hardnet noe. 

Eskil Pedersens utspill om at Frp må bære en stor del av ansvaret for den hatske tonen i innvandringsdebatten skapte bølger. Denne uken kom det fram at Tybring-Gjedde har blitt utsatt for drapstrusler.
Svs stortingsrepresentant, Snorre Valen, hevder at Kokkvold og Åmås har vært med på formidle de politiske vrangforestillingene.

Kjetil Rolness går i denne artikkelen i Dagbladet i rette med disse tendensene.
Nrk-aktuelt 5/12 sier Kristin Clemet det som egentlig bør være åpenbart for alle; vi må slutte å møte enhver problematisk ytring med "det kan du ikke si" i stedet for å debattere det som blir sagt.

Dagsavisen fjernet i forrige uke Ole-Jørgen Anfindsens innlegg "rasisme og moralfilosofi". Dagsavisen er i sin fulle rett til å ta den avgjørelsen, men den er problematisk. Ikke minst med tanke på hvilke fora debatten henvises til. Fora der Anfindsen ikke møter faglige motargumenter av den type som bl.a. Hogne Øyan har gitt. Human-Etisk Forbunds pressesjef, Jens Brun-Pedersen, istemte denne avgjørelsen og henviste til den i en kommentar i Anfindsens oppgjør med Fjordmann - "Fjordmann og selvmordsparadigmet" på VD. - En dårlig skjult oppfordring til redaksjonen i VD om også å slette denne artikkelen. I en kommentar i dag 7/12-11, tar han skrittet helt ut og mener at VD-redaksjonen kanskje burde stenge Anfindsen helt ute - "Jeg har ikke krevd at Anfindsen skal utelukkes fra nettstedet (selv om jeg hadde hatt forståelse for redaksjonsledelsen dersom de hadde bestemt seg for det)". 
Dette er ikke bare fordømmelse og forsøk på sensur av ytringer. Det er heller ikke bare Ad-hominem. Det er mer enn det. Det er å stenge enkeltpersoner ute fra debatten uansett hva de måtte ytre seg om - fra rasisme til fotball. Det kort og godt totalitære tendenser.

Min henstilling til nettdebattanter og redaktører er å tenke over Clemets ord; "Vi må møte problematiske påstander med saklige argumenter og ikke med fordømmelse og sensur". 

Kunnskap skader aldri. Det er mangel på kunnskap, og eventuelt hva vi gjør med (den mangelfulle) kunnskapen som er problemet. 

Gå til innlegget

Overflatisk selvkritikk?

Publisert over 10 år siden

Selvkritikk for noen og enhver, eller bare noen?

Etter 22/7 har det etter det jeg kan se, dannet seg en oppfatning av at islamofobien og muslimhetsen er noe som har oppstått av frykt for fremmede, uten rot i virkeligheten. Når "noen og enhver" har blitt oppfordret til å tenke gjennom retorikk og holdninger, har det vært underforstått at dette stort sett bare omfatter "noen" og ikke "enhver" - http://www.dagbladet.no/a/17635689/

På Islam Nets nettside kan vi nå se hvordan en overlevende etter Utøya gjør den islamske trosbekjennelsen - http://www.islamnet.no/multimedia/kategorier/video/visvideo/242/dokumentarer/overlevde-utoya-og-aksepterte-islam

På de samme nettsidene kan vi lese hva noen av Islam Nets medlemmer mener om demokratiet -
http://www.islamnet.no/forum/2-Islam/4251-Islam-og-demokrati

Når en annen muslim på nettstedet islam.no tar til ordet for reform, får han passet påskrevet av Islam Net. Lederen Fahad Qureshi antyder at han er en frafallen eller kufir, og tillater seg å minne om dødsstraffen for apostasi
http://www.islamnet.no/forum/2-Islam/10906-Kufren-av-%C3%A5-reformere-Allahs-lover-avsl%C3%B8rt

Når en av framtidens potensielle maktpersoner inngår en pakt med personer fra denne grupperingen, der respekten for demokrati ikke er høy, er det kanskje et utrykk for ungdommelig åpenhet og et ønske om å utforske andre kulturer/religioner. "Ungdommeligheten" forklarer vel kanskje også at han neppe kan være godt orientert om demokratisynet til de som har omvendt han.

Men det må uansett på denne bakgrunn være lov å stille spørsmålet om selvrefleksjon etter 22/7 skal forbeholdes "noen", eller kanskje også bør inkludere "enhver".
Dersom ikke bevistheten rundt islamistenes syn på bl.a. demokrati når det brede lag av folket og ukritiske innvandringsforkjempere, er jeg redd den lille selvkritikk vi har sett kun er overflatisk og glemt om noen måneder.

Gå til innlegget

... I en debatt mellom Gule og Hamza Andreas Tzortzis 15/8 kl 1700 http://islamnet.no/index.php?option=com_content&view=article&id=635%3Apressemelding-debatt&catid=28%3Anyheter&Itemid=48

Islamnet sier de vil prøve å kjøre debatten live. Det kan bli en interessant seanse.

Gå til innlegget

Demokratiets framtid

Publisert over 10 år siden

Demokratiet er ikke perfekt, men det er det beste vi har.

Det norske demokratiet er satt på sin største prøve siden 2. verdenskrig.

Den herostratiske nidingen Anders Behring Breivik ønsker å gi dette demokratiet like liten sjanse som han ga ungdommene på Utøya. Historien vil plassere han i samme bås som landsforæderene Quisling og Rinnan.

Den beste svaret vi kan gi, er å gjøre valgdeltakelsen i kommune og fylkestingsvalget 2011 historisk høyt.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere