Atle Pedersen

Alder:
  RSS

Om Atle

Jeg tror ikke på å vinne diskusjoner, men på å utfordre tanker og idéer. Derfor liker jeg tydelige og begrunnede utsagn, ikke retorikk og personangrep.

Jeg har tatt en pause på ubestemt tid. Fortsett de interessante diskusjonene. Diskuter sak, vis respekt for mennesker, også de du er uenig med.


Følgere

Å si sin ærlige mening

Publisert over 6 år siden

Jeg har merket med at enkelte liker å slå seg på brystet og si sin ærlige mening – ofte om andre. Men er dette egentlig ærlighet?

Ærlighet er søken etter sannheten. Men er det i seg selv sannhetssøkende å "si sin ærlige mening"?

Man skal selvsagt generelt være ærlig om hva man mener, i motsetning til å lyve om dette. I dette ligger en dyd. Men en søken etter sannhet bør medføre en viss grad av refleksjon, som igjen bør adstedkomme erkjennelsen om at ens mening er subjektiv, og ikke objektiv sann.

En direkte utblåsning av egen mening er altså ikke nødvendigvis spesielt ærlig.

Ærlighet krever et forbehold om at man kanskje tar feil. Dette forbeholdet kan man utøve i praksis ved å kombinere ærlighet om egen oppfatning med en respekt for de mennesker man taler til.

Gå til innlegget

Islams grep om moderate muslimer

Publisert over 6 år siden

Jeg kom i dag over en god artikkel som setter ord på noe av det jeg selv har fundert på rundt islams forhold til vesten. Dette er skrevet av en kvinne som er tidligere muslim, og bringer derfor en innsikt jeg aldri ville kunnet få.

Artikkelen finnes her: http://www.patheos.com/blogs/camelswithhammers/2015/12/moderate-muslims-have-hit-their-wall/

Siden jeg ikke tror på "les dette fordi jeg sier det er verdt å lese", så bringer jeg et utsnitt.

How do you tell a radical homicidal Muslim from a moderate peace loving one?

Every Muslim humanist is asking themselves this question I first asked myself in September 2001.

And here is my train of thought.

The 9/11 hijackers reminded me of boys I had gone to school with in Dubai in the 80s and 90s. They were the same age, background, and modern enough to have listened to 80s pop and chased girls. Meaning that just like most young people in the Muslim world, we weren’t that religious.

So, I thought, maybe I could locate the differences between them and me, and at some point I would identify a breakaway point. Something they would do that I never would. And it took me a while to realize this, and now with the California shootings, it has reaffirmed for me, that indeed, when it comes to being able to tell a moderate from a radical in Islam, you can’t.

You really can’t tell until the moment before they pull the trigger, who is moderate and who is jihadi. Tashfeen has broken our moderate backbone, by revealing that she lived among us, unnoticed, normal, experiencing motherhood, enveloped in our secure community and yet, had radicalized.

And that’s the problem, that there are many others like her with exactly the same beliefs, who may not have been ignited yet by a radical cleric, but if the opportunity presented itself, they would follow. They’re like a dormant stick of dynamite, waiting for the fuse to be lit. The TNT is already in there.

...

Les resten.

Det er nettopp dette med de antivestlige ideene jeg har fundert på. I mange år, egentlig, siden jeg en gang for lenge siden så et intervju med en muslim som tydelig så ned på det vestlige livet, med kvinners frihet til å drikke og ha sex.

I det siste har jeg også fundert litt på om det antivestlige har noe å gjøre med den omsorgen islam ofte får fra venstresiden. Føler en del på venstresiden et slektskap til de antikapitalistiske ideene, og en felles forakt for vestlig overfladisk livsstil? Jeg mener ihvertfall å spore liknende idéer i en del innlegg som snakker om hvor overfladiske vi er blitt. Det er alltid "vi", selv om forfatteren av slike som regel ser ut til å selv mene at vedkommende har skjønt mer enn "resten".

Slike innlegg får som regel mange likes, både her på VD og andre steder. Jeg har fundert på det, men får ikke helt grep om det. Det virker tilforlatelig, men det skurrer litt også, med tanke på islams patriarkalske natur og homofientlighet. For jeg kan virkelig ikke si at jeg følger at venstresidens kvinner egentlig har et undertrykt ønske om å underkaste seg strenge skjeggete menn. :)

Det er kanskje den evige omsorgen for de svakeste som er bakgrunnen? Nå spekulerer jeg mye. Men jeg er ikke eneste som mener at hvite apologister for islam bør tenker seg om. Dear white liberal apologists ...

Gå til innlegget

Lykkeligst uten barn?

Publisert nesten 7 år siden

Jeg leser i avisen at man er mest lykkelig uten barn.

Jeg lar prioriteringen være opp til den enkelte, men selv ville jeg ikke byttet bort kjærligheten jeg føler til familie og barn mot litt ekstra lykke.

Gå til innlegget

Behovsprøvd barnetrygd

Publisert nesten 7 år siden

Behovsprøvd eller "mer målrettet" barnetrygd høres på overflaten fornuftig og rettferdig ut. Men det er unødvendig, skaper byråkrati og bryter enkle prinsipper.

Tenk deg at famile A betaler 10000,- i skatt, og famile B betaler 5000,-, og at de begge mottar 2000,- i barnetrygd for like mange barn.

A har som resultat betalt 8000,- og B 3000,-.

En videre behovsprøving vil bare justere dette forholdet. Da er det enklere å justere forholdet med noen justeringer på skatten. Å innføre behovsprøving er en unødvendig tungvint og byråkratisk måte å skape et skinn av økt rettferdighet. I praksis er det penger ut av vinduet.

Det er et grunnleggende prinsipp at samfunnets velferdstilbud skal gjelde likt for alle (jeg vet det finnes unntak, men de handler mest om de med ekstra liten inntekt). Vi har generelt ikke behovsprøving på samfunnsgoder, her er vi alle like. Differensiering av pris er ivaretatt gjennom skatten. Ekstra byråkrati er penger ut av vinduet.

Gå til innlegget

Fagforeningenes makt

Publisert rundt 7 år siden

Burde en fagforening ha så mye makt at den kan forlange å bestemme hvordan driften i en bedrift skal foregå, og hvis den ikke får sin vilje kjøre bedriften konkurs, med store konsekvenser for samfunn og uskyldig tredjepart?

Jeg synes utviklingen i konflikten mellom Norwegian og fagforeningene de siste dagene har vært interessante.

"Måtte du leve i interessante tider" er visstnok en gammel kinesisk forbannelse. Og jeg kan se en god porsjon sannhet i dette. For dette handler ikke bare om Norwegian og fagforeningene. Det handler også om de mange ti tusen som rammes direkte av streiken. Og dersom dette resulterer i Norwegians konkurs, så handler det om alle oss som tidvis benytter oss av flyreiser for å komme oss på ferie. Vi vil rammes av et fremtidig dårligere flytilbud, inkludert økte priser. Ikke minst er dette et stort økonomisk tap for de mange som har investert i Norwegian.

Er det riktig at en fagforening skal ha mulighet og lov til å ramme så mange, for å kjempe for en sak den selv (kanskje bare noen få personer i ledelsen) har bestemt seg for at er viktig?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere